h

Gemeentebelastingen eerlijker verdeeld

22 september 2016

Gemeentebelastingen eerlijker verdeeld

De rioolheffing en de kosten voor drinkwater worden eerlijker verdeeld. De kosten voor huishoudens gaan omlaag, bedrijven gaan juist meer betalen. SP-fractievoorzitter Daniel Peters: “Ik ben voor eerlijke belastingen waarbij ook grote bedrijven netjes hun deel betalen. Dan is het mooi dat dit leidt tot een wat lagere belasting voor gewone mensen. ”

Tot nu toe betaalden grote bedrijven net zoveel rioolheffing als gewone huishoudens: 150 euro per jaar. Vanaf volgend jaar worden de kosten eerlijker verdeeld. Bedrijven gaan meer betalen: de zeven grootste  verbruikers 90.000 euro per jaar. Voor normale huishoudens gaan de kosten met 15% omlaag, dat komt neer op 22,50 euro per jaar. Ook de waterrekening gaat door de herverdeling 4% omlaag.

De herverdeling van de belasting is onderdeel van de gemeentebegroting die gisteren werd gepresenteerd. De begroting is verder vooral een uitwerking van eerder gepresenteerde afspraken uit het coalitieakkoord uit 2014 en de hernieuwing daarvan in mei van dit jaar.

U bent hier