h

Verban dodelijke gifdiesel uit Amsterdamse zeehaven

19 september 2016

Verban dodelijke gifdiesel uit Amsterdamse zeehaven

De SP wil dat er een einde komt aan de productie en overslag van gifdiesel in de Amsterdamse zeehavens. SP-raadslid Tiers Bakker: “Het is schandalig dat grote oliebedrijven in onze havens troep maken en verkopen die hier al wel verboden is, maar in Afrika nog niet. Die praktijken moeten de wereld uit, en mogen zéker niet in Amsterdam plaatsvinden.”

Vandaag zijn er door de Zwitserse organisatie Public Eye voor het eerst harde bewijzen gepubliceerd, waaruit blijkt dat internationale brandstofbedrijven op grote schaal aangelengde diesel exporteren naar landen in West-Afrika. Door de diesel aan te lengen met andere stoffen wordt hij veel vervuilender, maar wel goedkoper. Amsterdam is één van de belangrijke plekken waar de bedrijven diesel vermengen, opslaan en verhandelen. Bedrijven die zich hier aan schuldig maken zijn bijvoorbeeld het Nederlandse Vitol en het Nederlands-Zwitserse Trafigura dat eerder ook verantwoordelijk was voor ramp met gifschip de Probo Koala.

Volgens het Public Eye-rapport bevatten deze brandstoffen van ‘Afrikaanse kwaliteit’ tot honderden keren meer schadelijke onderdelen dan in Europa is toegestaan, zoals fijnstof. De uitstoot van deze giftige stoffen gaat ten koste van de gezondheid van de lokale bevolking in Afrika: naar verwachting ligt het aantal doden ten gevolge van fijnstof in Afrika in 2030 drie keer zo hoog liggen als in Europa, de VS en Japan bij elkaar.

Bakker: “Het is misdadig dat oliebedrijven geld verdienen in ruil voor de gezondheid van de mensen in de landen waar de olie verkocht wordt. Ik wil weten waarom de handel en productie kan plaatsvinden in Amsterdam en op welke manier we hier zo snel mogelijk een einde aan kan maken.” De SP heeft schriftelijke vragen ingediend bij het stadsbestuur.

U bent hier