h

Miljoenen extra voor kwetsbare buurten

1 november 2016

Miljoenen extra voor kwetsbare buurten

Het stadsbestuur trekt de komende twee jaar 16,5 miljoen uit voor de aanpak van de zwakste buurten van de stad. SP-wethouder Laurens Ivens:  “Als een wijk er vervallen uitziet, versterkt dat ook andere problemen in de wijk. Ik ben blij dat we nu een flink budget hebben om buurten te verbeteren. Zo zorgen we ervoor dat Amsterdammers in élke wijk van de stad trots kunnen zijn op hun buurt.”

Foto: SP
De afgelopen vijftien jaar kreeg Amsterdam geld vanuit het rijk om de zogenoemde Vogelaarwijken aan te pakken. Het Rijk heeft deze wijkaanpak vorig jaar wegbezuinigd. Ivens: “Met dat geld is al veel goeds gedaan. Maar we zijn er nog niet. In een aantal buurten zitten we maar vlak boven een onvoldoende op bewonerstevredenheid. Door deze extra investering kunnen we ook in die buurten de stijgende lijn doorzetten en voorkomen we dat resultaten uit het verleden weer vervliegen.”

Een kwart van de 18,5 miljoen wordt besteed om het werk uit te laten voeren door de gemeentelijke werkbrigade. De werkbrigade bestaat uit Amsterdammers die al een tijd zonder werk zaten, en die via gemeentelijke klussen werkervaring kunnen opdoen en daarvoor een gewoon salaris krijgen.

De 18,5 miljoen euro wil het stadsbestuur gebruiken voor het verbeteren van de openbare ruimte in de volgende buurten:

Noord:

 • De Banne Noord
 • De omgeving van winkelcentrum De Banne
 • De Anemoon-, Oleander- en de Jasmijnstraat in de Van der Pekbuurt
 • De Vogelbuurt Zuid
 • De Kleine wereld

Nieuw-West:

 • De Frans Duwaerstraat en de Guus Trestorffstraat (‘buurt 3’)
 • De Fritz Conijnstraat
 • De Vening Meineszlaan
 • De buurt rondom het Lambertus Zijlplein, de Colijnstraat en de Burgemeester Roëllstraat
 • De Bierens de Haanbuurt
 • De buurt rondom de Savornin Lohmanstraat
 • De Louis Bouwmeesterstraat en omgeving
 • De Lelylaan
 • De Jacob van Weesenbekestraat

Zuidoost

 • Holendrecht West
 • Hakfort/Huigenbos

U bent hier