h

Mindervalide fietsers blijven welkom in Waterleidingduinen (update)

13 februari 2018

Mindervalide fietsers blijven welkom in Waterleidingduinen (update)

Foto: ouwesok

(oorspronkelijk bericht 28 november 2016) Een groep van zo’n 200 mensen met een lichamelijke beperking mag in de toekomst weer fietsen op de paden van de Amsterdamse Waterleidingduinen. SP-raadslid Nelly Duijndam had hierover aan de bel getrokken bij het stadsbestuur, dat een algeheel fietsverbod had ingesteld. Duijndam: “Ik ben blij dat de ontheffing voor mindervalide mensen weer terugkomt. Voor een kleine groep mensen die niet in staat is lange stukken te lopen, betekent dit dat ze gewoon van de natuur kunnen blijven genieten.”

Tot vorig jaar mochten mensen met een beperking een paar dagen per week fietsen over de wandelpaden van de waterleidingduinen. Een groep van zo’n 200 mensen uit de omgeving die niet meer in staat is te wandelen, had hiervoor een ontheffing. Onder het mom van eenvoudigheid had het stadsbestuur begin dit jaar alle ontheffingen voor mensen met een beperking ingetrokken zodat er een algeheel fietsverbod ontstond.

De SP kwam in contact met mensen die de dupe werden. Duijndam: “Ik snap dat het niet de bedoeling is dat iedereen in de duinen gaat fietsen. Dan wordt het gewoon te druk. Maar de ontheffing betreft een kleine groep mensen, die maar op een paar dagen in de week de duinen in mag met de fiets, juist op de rustige momenten. Daar heeft niemand last van. Ik ben blij dat het stadsbestuur dit nu ook inziet en deze mensen weer lekker hun tochtjes door de duinen kunnen maken.”

Update 13 februari 2018
Op initiatief van de SP wordt het aantal keer per week dat mindervalide fietsers de waterleidingduinen in mogen, uitgebreid van twee naar vijf keer per week. De gemeente heeft bovendien beloofd te onderzoeken of er daarbij door hen ook gefietst kan worden op onverharde wegen. SP-gemeenteraadslid Nelly Duijndam:  “Iemand zonder beperkingen mag elke dag de duinen in, ook op onverharde paden. Dat zou ook moeten gelden voor mindervalide fietsers. Het is immers niet de bedoeling dat mensen met een beperking nog extra beperkingen opgelegd krijgen, maar dat hun beperking juist zoveel mogelijk gecompenseerd wordt. Ik ben blij dat de wethouder dat met mij eens is.”

U bent hier