h

Sadet Karabulut: "Andere keuzes leiden tot minder armoede"

13 november 2016

Sadet Karabulut: "Andere keuzes leiden tot minder armoede"

Foto: Matthijs de Bruijne / amsterdam.sp.nl

In een overvolle zaal vol ervaringsdeskundigen presenteerde SP-Tweede Kamerlid Sadet Karabulut op 11 november het Masterplan tegen armoede en schulden. Armoede neemt hand over hand toe. Dat gebeurt niet vanzelf, maar is het gevolg van keuzes van de regering in Den Haag. De oplossingen uit het Masterplan geven aan, dat hier wel degelijk iets aan te doen valt, al benadrukte Karabulut dat het echt uitbannen van armoede niet binnen een regeerperiode van vier jaar te realiseren zal zijn.

Foto: Matthijs de Bruijne / amsterdam.sp.nl

In haar verhaal gaf Karabulut aan dat de 50 miljard die tijdens de crisis zijn bezuinigd vooral de lage en middeninkomens getroffen hebben, waardoor de armoede vergroot is. Hierbij wordt het onterechte beeld gevormd, dat mensen zelf verantwoordelijk zijn voor hun armoede. Alsof het je eigen schuld zou zijn dat je in de crisis je baan verloren bent.

Een treffend voorbeeld hiervan vertelt Maureen, één van de organisatoren van deze succesvolle middag: "Het taboe op armoede is zo groot, dat mensen zelfs niet naar de voedselbank durven." Terwijl armoede wordt veroorzaakt door te weinig inkomsten in combinatie met sterk stijgende kosten. Als je niet rond kunt komen, raak je verstrikt in de schulden. De schuldhulpverlening is erg ingewikkeld, waardoor het heel erg moeilijk is daar weer uit te komen.

Foto: Matthijs de Bruijne / amsterdam.sp.nl

Op al deze punten zijn in het Masterplan verbeteringen geformuleerd. Gedurende de middag komen ze allemaal aan bod, van de verhoging van uitkeringen en het minimumloon, tot aan lagere huren en het Nationaal Zorgfonds zonder eigen risico. Van zekere banen tot aan bijverdienen vanuit de bijstand. Van verbetering van de schuldhulp tot aan budgetcursussen op scholen.

Ondanks de schrijnende verhalen is de stemming in de zaal strijdbaar. Er is weer perspectief. De aanwezigen voelen zich gehoord. Daarnaast wordt iedereen verwend met heerlijke hapjes, gemaakt door Maureen en Leila van de SP in Zuidoost. Het is immers Sint Maarten, het feest van de armen.

Het Masterplan tegen armoede en schulden is hier na te lezen.

U bent hier