h

Stadsbestuur sluit reïntegratiecentrum Laarderhoogtweg

22 december 2016

Stadsbestuur sluit reïntegratiecentrum Laarderhoogtweg

Het reïntegratiecentrum aan de Laarderhoogtweg in Amsterdam Zuidoost gaat vanaf 1 juni dicht. In dit centrum werden in het verleden zinloze werktrajecten aangeboden om werklozen bezig te houden. SP-raadslid Peter Kwint: “Jarenlang hebben we als SP gestreden tegen de zinloze klusjes zoals de nietjes uit papieren halen die niemand aan een baan helpen. Nu wordt het zoeken naar werk in de wijk, dichtbij de mensen georganiseerd. Met oog voor vrijwilligheid en de menselijke maat. En zo hoort dat.”

De Laarderhoogtweg is de plek waar het vorige college de zogenoemde participatieplaatsen organiseerde. Mensen die al een lange tijd geen werk hadden, moesten daar verplicht komen opdagen om vaak zinloze klusjes te doen voor hun uitkering. Zo moesten mensen stapels papier tellen, omdat dit volgens het vorige stadsbestuur hielp om weer nieuw werk te vinden.

 Het huidige stadsbestuur met SP-wethouder Vliegenthart maakte al snel een einde aan de participatieplaatsen. In ruil daarvoor kwamen er leerstages waar deelnemers werken volgens een leerplan en echt wat kunnen leren. Bovendien krijgen ze een vergoeding waardoor ze op minimaal het minimumloon uitkomen.

 Vanaf 1 juni is het praktijkcentrum aan de Laarderhoogtweg verlaten. In ruil daarvoor komen er werkplekken in vier of vijf stadsdelen. Kwint: ‘Ik ben blij dat er een einde komt aan het grote anonieme praktijkcentrum waar werkzoekenden werden weggestopt. Reïntegreren betekent dat je weer mee kunt gaan doen in de samenleving. Dat doe je op een plek waar je ook zichtbaar bent, in de buurt van andere mensen en bedrijven en in een gebouw dat bereikbaar en toegankelijk is.’

U bent hier