h

Verandering is niet altijd verbetering in de Waterlandpleinbuurt

19 december 2016

Verandering is niet altijd verbetering in de Waterlandpleinbuurt

De Waterlandpleinbuurt (vroeger Nieuwendam-Noord) is ontzettend veranderd. Hoewel de buurt mooier is geworden, hebben veel bewoners moeite de huur nog te betalen. Dat bleek toen zaterdag een groep SP'ers de buurt in trok om bewoners te spreken.

De laatste tien jaar is in deze buurt op grote schaal gesloopt en nieuwbouw gepleegd. Er is een nieuw winkelcentrum gebouwd, er zijn mooie scholen neergezet en er is ingezet op menging van sociale en vrije sector woningen. De SP heeft altijd vraagtekens geplaatst bij de massale sloop van de oude goedkope flatwoningen, juist omdat deze zo betaalbaar waren. Met enige ingrepen waren de woningen volgens de SP nog prima te bewonen maar dan met een redelijke huur.

Foto: Frans Rein Jurrema / amsterdam.sp.nl/noord

Inmiddels is het vernieuwingsproces voor 80 procent afgerond en zijn de resultaten zichtbaar. "Het gaat steeds beter in de buurt," zeggen de meeste bewoners. Alles is netjes opgeknapt, er zijn goede voorzieningen en ook de leefomgeving is een stuk schoner geworden. Natuurlijk zijn er ook zaken die beter kunnen. Sommige voortuintjes zien er heel mooi uit omdat ze in beheer zijn gegeven bij bewoners. Andere voortuintjes zien er verwaarloosd uit. Het zou goed zijn als alle tuintjes in beheer komen bij bewoners want van mooie voortuintjes knapt de hele buurt enorm op. Ook is in de overgebleven oudbouw nog lang niet overal mechanische ventilatie aangelegd zodat veel bewoners vaak last hebben van schimmel.

Helaas komen ook in deze buurt steeds meer mensen in de problemen omdat ze de veel te hoge huren niet meer kunnen betalen. Daarbij gaat het zowel om bewoners die in de sociale als om mensen die in de vrije sector huren. Alle huren stijgen terwijl het inkomen van veel mensen terugvalt. Verhuizen is geen optie omdat de woningmarkt volledig vastzit. Zo dreigen grote groepen bewoners in de schulden te raken.

Je kunt je afvragen wat je hebt aan een mooi opgeknapte wijk als de mensen voor wie het bedoeld is er niet meer kunnen wonen omdat het veel te duur is geworden. Nu de buurt is opgeknapt is het de hoogste tijd voor huurstrijd!

U bent hier