h

Vervolg frauderend personeel en verhaal de schade

13 december 2016

Vervolg frauderend personeel en verhaal de schade

De SP vindt dat frauderend gemeentepersoneel moet opdraaien voor de schade die de gemeente ondervindt als gevolg van fraude. Als er strafbare dingen zijn gebeurd moet de gemeente aangifte doen bij de politie. SP-fractievoorzitter Daniel Peters: “Ook al is het begrijpelijk dat in een grote organisatie wel eens wat misgaat, ik ben wel geschrokken van het hoge aantal fraudegevallen. Het lijkt me in elk geval glashelder dat geen enkele fraudeur ook maar een cent mag overhouden aan zijn of haar foute gedrag.”

Naar aanleiding van een onderzoek van de Telegraaf publiceerde het stadsbestuur vandaag een lijst van fraudegevallen binnen de gemeente. Op de lijst staan 32 meldingen van fraude die plaatsvond in de afgelopen vier jaar. De fraudegevallen wisselen van mensen die via de computer van hun leidinggevende hun gewerkte uren hebben aangepast tot ambtenaren die nepfacturen uitschreven namens hun eigen bedrijfjes en daar veel geld mee binnenharkten.

Van vier van de 32 gevallen is bekend dat de gemeente aangifte heeft gedaan tegen de fraudeurs. Peters: “Dat klinkt niet heel erg veel. Ik wil van het stadsbestuur graag weten hoe dit zit, en waarom er niet vaker aangifte wordt gedaan. Witteboordencriminaliteit is een grof schandaal, juist binnen een organisatie als de gemeente die draait op geld dat door belastingbetalers wordt opgehoest.”

De SP heeft schriftelijke vragen ingediend over dit onderwerp.

U bent hier