h

Bestraf uitbuiting buitenlands personeel

1 maart 2017

Bestraf uitbuiting buitenlands personeel

De SP wil een lik op stukmaatregel voor toeristische en recreatieve bedrijven die hun buitenlandse personeel schandalig behandelen. SP-raadslid Tiers Bakker: “Uit gesprekken die wij gevoerd hebben blijkt dat mensen werkelijk aan alle kanten getild worden. Het is schandalig dat commerciële bedrijven er misbruik van maken dat buitenlandse werknemers slecht op de hoogte zijn van hun rechten, zodat ze nog meer geld kunnen verdienen in de toch al lucratieve toeristensector.  Wat ons betreft mag de gemeente de exploitatievergunning afpakken van bedrijven die herhaaldelijk in de fout gaan.”

Foto: Gerard Stolk cc

De SP en hulporganisatie Advies voor Polen hebben samen onderzoek gedaan naar de werkomstandigheden van enige tientallen buitenlandse werknemers in de toeristische en recreatieve sector. De verhalen die uit het onderzoek naar voren kwamen bevestigen dat er veel niet goed gaat. Bakker: “Het is geen uitzondering dat werkgevers niet volgens de cao betalen, loonstroken niet kloppen, de werkdruk onredelijk is. Vrouwen hebben nogal eens te maken met seksuele intimidatie. Dingen dus die echt niet kunnen.“

Één van de oorzaken dat buitenlandse werknemers uitgebuit worden is dat ze vaak slecht op de hoogte zijn over hun rechten. Een ander voorstel van de SP is daarom om verplicht op de werkplek een lijst te hebben met de rechten van werknemers en contactgegevens van hulporganisaties en inspectiediensten.

Vandaag debatteert de gemeenteraad over het beschermen van buitenlandse werknemers in Amsterdam. Naar aanleiding van een eerder gedaan voorstel van SP, GroenLinks en PvdA heeft de plannen aangekondigd om uitbuiting tegen te gaan. Deze behelzen onder andere maatregelen als een onderzoeken naar het nut van een convenant voor goed personeelsbeleid met bedrijven in deze sector. Maar wat de SP betreft mag de gemeente nog een stap verder. Tiers Bakker: “Het is heel goed dat de gemeente überhaupt in actie komt, want in het verleden werd vooral gewezen op landelijke inspectiediensten. Maar onderzoeken zijn nog geen maatregelen en juist daar is behoefte aan.“

U bent hier