h

SP vraagt opheldering over topsalarissen Schiphol

8 maart 2017

SP vraagt opheldering over topsalarissen Schiphol

Foto: Andrew Nash

De SP heeft opheldering gevraagd over de vertrekpremie van drie ton van een bestuurder bij Schiphol. De bestuurder had drie maanden voor zijn vertrek juist nog een verlenging gekregen. SP-raadslid Tiers Bakker: “Schiphol is een overheidsbedrijf. Bij een bank zou ik zulke vertrekpremies al niet normaal vinden, laat staan bij een organisatie waar de mensen voor de publieke zaak werken.”

De directeur van de commerciële activiteiten van Schiphol was al sinds 2008 in dienst. Zijn bestuurstermijn liep eigenlijk af op 31 december 2015, maar toch werd zijn termijn verlengd tot 1 april 2016. In het jaarverslag van Schiphol staat dat hij vervolgens met meer dan 300.000 euro vertrekpremie is afgezwaaid. Bakker: “Ik wil weten hoe dit precies zit. Want als je vrijwillig weggaat heb je helemaal geen recht op een vertrekpremie. En de man ontslagen is, snap ik niet waarom er vlak daarvoor nog een verlenging is gedaan.”

Uit het jaarverslag blijkt ook dat de opvolger van de vertrokken bestuurder een grootverdiener is. Met alles erop en eraan ging het vorig jaar om 351.782 euro, over driekwart jaar werken. Bakker: “Dat is twee keer zo hoog als de ministersnorm. Ik dacht juist alleen overgangsgevallen nog zulke hoge salarissen zouden krijgen. Ik wil van het stadsbestuur weten waarom deze nieuwe directeur toch weer zo’n enorm salaris gaat opstrijken.” De SP heeft schriftelijke vragen ingediend bij het stadsbestuur.

U bent hier