h

Stadsbestuur pakt verschraling winkelaanbod aan

8 maart 2017

Stadsbestuur pakt verschraling winkelaanbod aan

Foto: Francois Schnell

Het stadsbestuur gaat actie ondernemen tegen de verschaling van het winkelaanbod in de binnenstad. De gemeente gaat zich daarvoor bemoeien met wat voor winkels er in een straat komen zodat er een eind komt aan de wildgroei aan ijssalons en Nutellawinkels. SP-raadslid Tiers Bakker: “Als je de vrije markt zijn gang laat gaan zit je straks met winkelstraten waar geen Amsterdammer meet iets te zoeken heeft. Ik ben blij dat het stadsbestuur nu in actie gaat komen.”

Met het groeiende aantal toeristen, verandert de afgelopen jaren ook het winkelaanbod. Vooral het aantal souvenirwinkels en ijswinkels is flink gestegen. Het aanbod in winkelstraten zoals de Damstraat is daardoor zo eenzijdig aan het worden dat er gesproken wordt van een monocultuur.

Op voorstel van SP, Groenlinks en PvdA gaat het stadsbestuur daar actie tegen ondernemen. Bakker: “In sommige straten in de stad heerst echt een gekte. Het gevolg is dat je in een stuk straat van 30 meter vijf keer een ijsje en drie keer een selfiestick kan kopen, maar nergens terecht kan voor je dagelijkse benodigdheden. Het is goed dat het stadsbestuur daar wat aan wil gaan doen.”

U bent hier