h

Verbeter tandartsbezoek Amsterdamse kinderen

11 april 2017

Verbeter tandartsbezoek Amsterdamse kinderen

De SP wil dat het stadsbestuur een voorlichtingscampagne begint om het tandartsbezoek van Amsterdamse kinderen te verbeteren. Vooral onder kinderen uit zwakkere buurten en uit gezinnen met een laag inkomen is het tandartsbezoek een stuk lager dan het landelijk gemiddelde. SP-raadslid Helmie Bijleveld: “Ik vind het een hele slechte zaak als een generatie kinderen opgroeit bij wie je aan hun gebit kunt aflezen wat hun sociaal-economische achtergrond is. Te weinig mensen weten dat de tandarts voor kinderen gratis is. Ik wil dat het stadsbestuur helpt daar verandering in te brengen.”

Bijna één op de drie Amsterdamse kinderen ging vorig jaar niet naar de tandarts, terwijl tandzorg voor kinderen gewoon in het basispakket van de zorgverzekering zit. Dat meldde de stichting  Jeugdtandverzorging Amsterdam in Het Parool.

Bijleveld: “Er kan wat de SP betreft een hoop beter aan het zorgverzekeringsstelsel in Nederland. Maar tandzorg voor kinderen is nou net iets dat wél gewoon in het basispakket zit. Je hoeft er zelfs geen eigen risico voor te betalen. Dat veel mensen dat niet weten is een slechte zaak, en de gemeente moet daartegen actie ondernemen.  Kinderen mogen er niet de dupe van worden dat hun ouders het verzekeringsstelsel niet goed begrijpen en onterecht bang zijn voor hoge tandartskosten. Kinderen verdienen gewoon een fatsoenlijk gebit, dat is gezonder en bovendien scheelt dat tandartskosten op latere leeftijd.”

De SP heeft vandaag samen met de PvdA schriftelijke vragen ingediend over deze kwestie.  

U bent hier