h

Bescherm sociale huurwoningen Het Schip

12 mei 2017

Bescherm sociale huurwoningen Het Schip

Foto: Guilhem Vellut CC

De SP wil dat Eigen Haard de huizen in Het Schip behoudt als sociale huurwoning.  Uit advertenties op internet blijkt dat de woningcorporatie zo’n 20% van de huizen in het complex wil verhuren voor prijzen vanaf 900 euro. SP-raadslid Erik Flentge: “Ik vind het onverteerbaar dat juist huizen in dit monument voor de sociale woningbouw geliberaliseerd worden en richting de 1000 euro per maand gaan. Dat is doodzonde en ik roep Eigen Haard op daar vanaf te zien.  Het Schip is ontworpen voor arbeiders met een bescheiden inkomen, laten we het daar ook voor behouden.”  

Aan de rand van de Spaarndammerbuurt staat Het Schip, eigendom van woningcorporatie Eigen Haard. Dit Rijksmonument werd ruim 100 jaar geleden door architect Michel de Klerk. Deze architect vond het belangrijk om mooie en nette huizen te ontwerpen voor arbeiders die tot dan toe in vervallen krotten woonden. Naast huizen is in Het Schip ook een museum gevestigd.

Eigen Haard schreef zelf eerder over het complex: “Het Schip is naast wereldbekend ook nationaal cultureel erfgoed; het rijksmonument staat symbool voor de solidariteit en de emancipatie van de arbeider aan het begin van de vorige eeuw. Niet langer hoefden arbeiders te leven in kelders en krotten, maar hadden voortaan ook recht op goede, betaalbare woningen. En dat sociale woningbouw zelfs mooi en comfortabel kan zijn, bewijst Het Schip.”

SP-raadslid Flentge: “Huizen waarvan Eigen Haard schrijft dat ze voorbeelden zijn van mooie en comfortabele sociale woningbouw, gaan voor 900 tot 925 euro per maand in de verhuur, exclusief 100 tot 150 euro maandelijkse servicekosten. Ik roep Eigen Haard op dat niet te doen en het bijzondere karakter van Het Schip te behouden.” De SP heeft via schriftelijke vragen ook het stadsbestuur verzocht in gesprek te gaan met Eigen Haard om huizen van Het Schip te behouden voor de sociale woningbouw.

U bent hier