h

SP blij met proef transgenders op de werkvloer

19 mei 2017

SP blij met proef transgenders op de werkvloer

Foto: SA Amsterdam / flickr CC

De SP vindt het een goede zaak dat Amsterdam het komende jaar 40.000 tot 60.000 euro uittrekt voor Amsterdamse transgenders op de arbeidsmarkt. Het geld gaat naar een proef voor loopbaanbegeleiding en voorlichting aan werkgevers, zodat transgenders met een uitkering of in de bijstand méér kans krijgen op een betaalde baan. SP-raadslid Nelly Duijndam (woordvoerder diversiteit) is enthousiast: “Er zijn best wat vooroordelen met betrekking tot transgenders op de werkvloer. De SP juicht toe dat de gemeente het initiatief neemt om daar verandering in te brengen. Het is zonde wanneer getalenteerde mensen op de bank zitten vanwege het feit dat ze transgender zijn.”

De gemeente maakte dit bekend rond dezelfde tijd dat in Amerika Chelsea Manning vervroegd werd vrijgelaten, de transgender soldaat die vastzat wegens klokkenluiden over staatsgeheimen van het Amerikaanse leger. Ondanks haar gendertransitie moest Manning verblijven in gevangenissen die exclusief voor mannen zijn. Dit was voor haar zo zwaar dat zij twee keer een zelfmoordpoging deed voordat scheidend president Barack Obama haar gratie verleende.

“Zo erg is het in Nederland gelukkig niet. Zeker in Amsterdam hebben we een open houding ten opzichte van LHBTI’s,” zegt Nelly Duijndam. Nog vorig jaar, bijvoorbeeld, besloot de gemeente op voordracht van Nelly Duijndam om toiletten op de Stopera genderneutraal te maken. Maar voor verbetering is natuurlijk altijd ruimte, zeker op de arbeidsmarkt. Duijndam: “Want het is best denkbaar dat werkgevers vragen hebben bij transgenders op de werkvloer, zeker bij mensen die in transitie gaan. Hoe ga je om met Jeroen die straks Janine wordt? Daarom is het goed dat deze pilot van start gaat. Zo kan veel onwetendheid  en ongemak worden weggenomen.”

U bent hier