h

Pak zakkenvullende woningbemiddelaars aan

15 juni 2017

Pak zakkenvullende woningbemiddelaars aan

Foto: SP / Creative commons

De SP wil dat woningbemiddelaars worden aangepakt die de regels overtreden en zo misbruik maken woningnood. SP-raadslid Erik Flentge: “Probleem met de woningnood is niet alleen dat veel mensen in Amsterdam grote moeite hebben een huis te vinden, een probleem is ook dat er allerlei bedrijven en personen zijn die de woningnood gebruiken als verdienmodel. Huizenzoekende Amsterdammers zijn de dupe. Ik wil dat zulke wanpraktijken streng worden aangepakt.”

Met regelmaat duiken er nog advertenties op voor woningen waar de bemiddelaar een extra maandhuur vraagt de bemiddelingskosten, ook wel courtagekosten genoemd. Maar in Nederland is het verboden zulke kosten te vragen als de bemiddelaar werkt in dienst van de verhuurder.

Een andere manier waarop geld wordt verdiend is door geld te vragen om te kunnen reageren op advertenties van huizen, die veelal té mooi zijn om waar te zijn. Facebookpagina InAmsterdamtehuur vraagt 15 euro om te kunnen reageren op huizen met vaak huren onder de sociale huurgrens. Uit een Kassa-rapportage blijkt dat mensen die reageren kunnen zwaaien naar hun inleggeld. Woningen blijken niet te bestaan, de bemiddelaar is niet te bereiken.

SP-raadslid Erik Flentge: “In die gevallen dat er sprake is van pure misleiding, moet er stafrechtelijk worden ingegrepen. Maar ook de onterechte courtagekosten zijn een hardnekkig probleem. De huurder kan de kosten achteraf terugeisen. Helaas weet lang niet iedereen dat. Soms zijn huurders bang om de strijd met de verhuurder aan te gaan. Ik wil van het stadsbestuur weten of we dat soort bedrijven kunnen beboeten als zij zich niet aan de regels houden. Mensen die op een foute manier geld willen verdienen op de woningnood, moeten we pakken in hun portemonnee. Alleen dat helpt. Zulke clubs zijn niet welkom in Amsterdam.” 

De SP heeft schriftelijke vragen ingediend over deze kwestie.

U bent hier