h

Eerste boete uitgedeeld voor leegstaande woning

5 september 2017

Eerste boete uitgedeeld voor leegstaande woning

Foto: SP / Creative commons

De gemeente heeft een bekeuring van 5000 euro opgelegd aan een vastgoedeigenaar die al lange tijd een woning in het Centrum leeg laat staan. SP-wethouder Laurens Ivens, verantwoordelijk voor dit boetebeleid: “Het is onacceptabel dat er huizen leegstaan, terwijl Amsterdammers de grootste moeite hebben om een woonplek te vinden. Huiseigenaren die weigeren om desnoods samen met de gemeente de leegstand op te lossen, die moeten dat maar in hun portemonnee voelen.”

Begin dit jaar heeft het stadsbestuur leegstand strafbaar gesteld.  Volgens de nieuwe regels moeten vastgoedeigenaren het melden als hun bezit langer dan zes maanden leegstaat.  Als er geen goede reden is waarom een woning of een kantoor leegstaat, kunnen eigenaren een boete krijgen: 2500 euro voor woningeigenaren en 5000 euro voor professionele verhuurders.

Mensen die bezig zijn hun huis op te knappen, of nabestaanden die bezig zijn het huis van een overledene op te ruimen hoeven zich geen zorgen te maken. Ivens:  “Het gaat hier om huisbazen die iets te verbergen hebben en niet aan de gemeente willen melden dat hun pand leegstaat. Speculanten die alleen maar willen wachten tot ze nog meer met hun pand kunnen verdienen, hebben een slechte aan ons. Een huis is geen speculatiemiddel, een huis is om in te wonen.”

Zie ook:

U bent hier