h

Méér trapliften voor méér thuiswonende ouderen in Amsterdam

22 november 2017

Méér trapliften voor méér thuiswonende ouderen in Amsterdam

Foto: Chris Underwood CC / flickr CC

Amsterdam gaat vanaf nu ook trapliften plaatsen bij Amsterdammers die op de tweede verdieping of hoger wonen en geen lift hebben. Op herhaaldelijk verzoek van SP samen met GroenLinks en D66 komen deze groep Amsterdammers nu ook eindelijk in aanmerking voor een traplift tot aan de voordeur. “Voorheen werd een traplift tot maximaal de eerste verdieping geplaatst. Daar heb je natuurlijk niks aan als je driehoog woont. Gelukkig doet het nieuwe beleid er een paar verdiepingen bovenop, “ zegt SP-raadslid Nelly Duijndam. “Deze mensen kunnen zo actief blijven meedoen aan het leven buiten de deur.”

Amsterdammers met een ziekte of beperking kunnen een traplift aanvragen die wordt aangebracht van de portiekentree tot helemaal aan de deur van het appartement. Indien plaatsing niet mogelijk is en de aanvraag voor een traplift daarom wordt afgewezen, komen cliënten vanuit de Wmo in aanmerking voor een hogere tegemoetkoming in de meerkosten voor verhuizing (de zogenaamde Wmo-verhuisindicatie) en krijgen ze voorrang bij het toewijzen van een passende andere woning via Woningnet. 65-plussers kunnen daarbij beter een beroep doen op een passende woning in de buurt. Voor 70-plussers geldt dat de huurprijs van de oude woning ongeveer gelijk blijft aan die van de nieuwe woning.  Ook zijn er geen belemmeringen meer voor het overbruggen van buitentrappen en -treden die de toegang tot een woongebouw bemoeilijken.

Nelly Duijndam: “De SP heeft er lang op aangedrongen dat de gemeente goed voor Amsterdammers met een beperking zorgt, zeker als de landelijke regering erop aandringt dat zij steeds langer thuis moeten blijven wonen. We zijn heel erg blij dat thuis blijven wonen op deze manier een stuk prettiger wordt en dat ouderen meer kansen krijgen om in hun vertrouwde buurt te blijven als ze moeten verhuizen."

U bent hier