h

Voortrekken van expats in huurwoning onacceptabel

25 januari 2018

Voortrekken van expats in huurwoning onacceptabel

SP-raadslid Erik Flentge vindt het onacceptabel dat een Amsterdamse makelaar voorrang geeft voor expats, en Amsterdammers daarmee buitensluit. Flentge: “Volgens mij is dat gewoon discriminatie op basis van afkomst. Zulke praktijken dragen bij aan de verdringing van Amsterdammers de stad uit. Ik vind dat niet kunnen, en ik roep het stadsbestuur op de makelaar hierop aan te spreken om er een einde aan te maken.”

Op internet gaat een advertentie rond van een tweekamerwoning met een maandhuur van 1550 euro in het voormalige Slangenpand in de Spuistraat. In de Engelstalige advertentie meldt de makelaar: Preferably for rent for expats, with owner's prior consent, de woning wordt met voorkeur aan een expat verhuurd.

Flentge: “Los van dat dit volgens mij discriminatie is, en daarmee dus onrechtvaardig, is het ook nog eens heel slecht voor de samenstelling van de stad. Woonruimte die verboden toegang wordt voor mensen die aan Amsterdam gebonden zijn, hier opgegroeid zijn, of hier gestudeerd hebben, dat is precies níet hoe het moet. Ik wil een stad waar mensen die de stad maken ook een kans hebben op een huis, in plaats van dat ze worden uitgesloten.”

De SP heeft schriftelijke vragen ingediend over deze kwestie.

U bent hier