h

Garandeer gelijke behandeling voor payrollers

7 februari 2018

Garandeer gelijke behandeling voor payrollers

Werknemers in dienst van een ‘payroll-bedrijf’ moeten dezelfde arbeidsvoorwaarden krijgen als alle anderen. Dit soort constructies mogen niet worden gebruikt om werknemers minder te betalen of andere arbeidsvoorwaarden in te perken. De linkse partijen PvdA, GroenLinks en de SP dienen daarom een initiatiefvoorstel in ‘Gelijke behandeling en arbeidsvoorwaarden voor payrollers in Amsterdam’.

Bij payrolling komt een werknemer in dienst bij een payrollorganisatie die de financiële administratie verzorgt. Omdat de werknemer niet in dienst is, gelden niet de arbeidsvoorwaarden en CAO van het bedrijf waar de werknemer voor werkt. Dat leidt tot ongelijke en oneerlijke verschillen. Payrolling is daarmee steeds meer een manier geworden om geldende arbeidsvoorwaarden te omzeilen.

Wat PvdA, GroenLinks en SP betreft krijgen werknemers dezelfde rechten. De gemeente zelf en bedrijven die subsidie of opdrachten krijgen van de gemeente zullen dit voortaan moeten garanderen. PvdA-raadslid Dennis Boutkan: 'We strijden al lang voor eerlijke betaling voor Amsterdammers. Payrollconstructies werkt tweedeling in de hand, waarbij payrollers slechtere arbeidsvoorwaarden hebben dan vaste medewerkers. Dat is oneerlijk en moet stoppen. Met dit voorstel zorgen we dat alle medewerkers zeker zijn van een eerlijk salaris.’

GroenLinks-fractievoorzitter Rutger Groot Wassink: ‘Ook mensen die in een payroll-constructie werken hebben recht op fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden. Ongelijkheid door flexibilisering van de arbeidsmarkt is oneerlijk en onwenselijk.’

SP-fractievoorzitter Daniël Peters: “We leven in een tijd waarin gewone werknemers rechten en fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden blijven inleveren.  Payrolling is daar een extreem voorbeeld van. Wij willen dat een halt toeroepen.”

U bent hier