h

Geef alle huurders bezwaarmogelijkheid bij bepaling woningwaarde

18 april 2018

Geef alle huurders bezwaarmogelijkheid bij bepaling woningwaarde

Foto: cc g. stolk

De SP vindt dat elke huurder zonder gedoe bezwaar moet kunnen maken als de gemeente de marktwaarde van een huurhuis te hoog inschat. SP-raadslid Erik Flentge: “Dankzij allerlei slechte maatregelen uit Den Haag bepaalt de marktwaarde van je huis, de woz-waarde, voor een flink deel hoe hoog de huur mag zijn. Het gebeurt vaak genoeg dat de gemeente een verkeerde inschatting maakt van die marktwaarde. Dan is het belangrijk dat niet alleen de eigenaar, maar ook de huurder bezwaar kan maken tegen een onjuiste woz-waarde. Anders kan de huurder een onterechte huurstijging krijgen.”

De SP kreeg de afgelopen tijd meldingen van huurders die alleen bezwaar mochten maken tegen een te hoge woz-waarde, als ze de maximale huur betalen. Flentge: “Ik wil dat de gemeente dit recht zet en álle huurders de mogelijkheid geeft om bezwaar te maken. Want als de maximale huur steeds hoger wordt, kan de huurder de klos zijn, ook als de huurder niet de maximale huur betaalt. Die gaat dan waarschijnlijk gewoon een hogere huur betalen. Een bezwaar aantekenen zou dan niet mogen. Ik vind dat krom. Wat voor kopers geldt, moet ook voor huurders gelden, zodat de huur op de korte én langere termijn niet hoger wordt dan wettelijk is toegestaan. Daarnaast moeten huurders veel documenten sturen bij een aanvraag. Dat zijn alleen maar extra belemmeringen om bezwaar te maken. En dat terwijl de gemeente zelf ook gebaat is bij een zo correct mogelijke woz-waarde. Die bureaucratie moet eruit.” De SP heeft schriftelijke vragen ingediend over dit onderwerp.

U bent hier