h

Vredesdag 2019 - Wereldwijde strijd voor sociale rechtvaardigheid

16 april 2019

Vredesdag 2019 - Wereldwijde strijd voor sociale rechtvaardigheid

Foto: SP

Zaterdag 13 april werd in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam de Vredesdag van ROOD en de SP gehouden. Met zo’n 200 bezoekers werd gesproken over oorlog, vrede en internationale solidariteit, maar ook over militarisering in de EU, kernwapenpolitiek, de oorlog in Jemen en de wapenhandel.

Journaliste Bette Dam sprak over de permanente oorlog in Afghanistan en de Belgische vredesactivist Ludo de Brabander sprak over de noodzaak voor een nieuwe vredesbeweging en hoe we moeten ontwapenen om te ontwikkelen.

Daarnaast waren de Palestijnse activist Shawan Jabarin en Felecnas Uca van de HDP Turkije aanwezig om te vertellen over hun strijd. Shawan Jabarin vertelde over vertrouwen in de toekomst en hoe je ervoor zorgt dat de hoop voor een betere toekomst bij de Palestijnse jeugd levend blijft. Felecnas Uca vertelde over de strijd van de Koerden voor gelijkwaardigheid en over de Koerdische hongerstakers.

Het belang van de Vredesdag werd pijnlijk duidelijk toen Nawal Ben Aissa – een activist uit Marokko van de Hirak-beweging – de dag van tevoren door de Marokkaanse autoriteiten werd verboden haar land te verlaten. Hoewel ze niet fysiek aanwezig kon zijn in Amsterdam, werd haar stem toch gehoord door middel van een videoboodschap waarin duidelijk werd dat ze strijdbaar blijft voor sociale rechtvaardigheid in het Rif-gebied.

SP-Tweede Kamerlid Sadet Karabulut sprak over de permanente oorlog en hoe de weg naar vrede een strijd is voor sociale rechtvaardigheid, in Nederland, Europa en wereldwijd. De Vredesdag werd afgesloten door Arnout Hoekstra, SP-lijsttrekker voor de verkiezingen voor het Europees Parlement, die zich fel uitsprak tegen de Europese defensiepolitiek.

Sta jij ook op voor rechtvaardigheid wereldwijd? Sluit je dan aan! 

Teken ook onze petitie via www.stopdebommen.nl. Een petitie tegen wapenbedrijven in Nederland, die veel geld verdienen aan oorlog en hier belastingsvoordelen krijgen.

U bent hier