h

Van Walbeeckstraat uitgeroepen tot beleggersparadijs

11 mei 2019

Van Walbeeckstraat uitgeroepen tot beleggersparadijs

Foto: SP Amsterdam

Met dank aan de Europese Unie hebben internationale beleggers en huisjesmelkers vrij spel in Amsterdam. Huurders worden hun woning uitgejaagd en internationale beleggers stuwen de prijzen op. Om aandacht te vragen voor deze problematiek en de Europese Unie die dit faciliteert, riep de SP zaterdag de Van Walbeeckstraat uit tot beleggersparadijs.

De Amerikaanse durfkapitalist Blackstone heeft voor zo’n 12,5 miljoen euro een rijtje vooroorlogse woningen in de Van Walbeeckstraat gekocht. De Verenigde Naties oordeelden hard en ondubbelzinnig over de praktijken van Blakstone: het bedrijf tast mensenrechten aan door mensen uit hun woning te jagen. Ongewild is de Van Walbeeckstraat hiermee het symbool geworden van Amsterdam als beleggersparadijs. Internationale beleggers kopen de huizen voor de neus van Amsterdammers weg en stuwen de prijzen op tot recordhoogte.  

Foto: SP Amsterdam

SP kandidaat Europarlementariër Sara Murawski onthulde het straatnaambord. "Dat kapitalisten als Blackstone zich zo thuis voelen in Amsterdam is te danken aan de interne markt en de marktwerking die vanuit Brussel gedicteerd wordt. EU-wetgeving maakt het Amsterdam haast onmogelijk om internationale beleggers en huisjesmelkers te weren."

Als het aan de SP ligt zijn niet Brussel en de internationale beleggers de baas in Amsterdam, maar is Amsterdam van Amsterdammers. En is het hoog tijd om huisjesmelkers en kapitalisten als Blackstone hard aan te pakken.

U bent hier