h

Opheldering gevraagd over prijsverhoging OV-dienst Mokumflex

23 augustus 2019

Opheldering gevraagd over prijsverhoging OV-dienst Mokumflex

Foto: RNW.org / Flickr

SP-raadslid Tiers Bakker heeft uitleg gevraagd over de prijsverhoging bij openbaar vervoersdienst Mokumflex in Driemond en landelijk Noord. In een brief heeft de gemeente laten weten dat passagiers, bij wijze van proef, straks niet meer gratis kunnen reizen, maar 2,50 per rit gaan betalen. Bakker: “Met deze ritprijs van 2,50 lijkt het erop dat Mokumflexgebruikers straks duurder uit zijn dan reguliere OV-reizigers. Waarom is er niet voor gekozen om gebruikers tijdens de proef een OV-tarief te laten betalen? Mokumflex is tenslotte bedoeld als ‘aanvullend openbaar vervoer.’  

Mokumflex is geen reguliere bus met een vaste dienstregeling, maar aanvullend openbaar vervoer. Dit betekent dat gebruikers van tevoren een ritje met de bus moeten reserveren. Een paar jaar terug is de OV-dienst inhet leven geroepen om landelijk Noord en Driemond bereikbaar te houden. In Driemond is Mokumflex een aanvulling op GVB-bus 49 naar station Weesp, die niet meer in het dorp stopt, maar alleen nog langs de provinciale weg. In landelijk Noord moet Mokumflex het verdwijnen van GVB-bussen 30 en 31 opvangen.

Als reden voor de invoering van een ritprijs van 2,50 voert vervoerder RMC aan dat Mokumflex geen openbaar vervoer is, maar een taxidienst. Bakker: “Dit begrijp ik niet, Mokumflex is altijd bedoeld als vorm van openbaar vervoer, zodat Amsterdammers met minder OV in de buurt toch mobiel blijven. Ik wil daarom graag weten hoe dit zit en hoe het straks verdergaat als de proeffase van Mokumflex voorbij is. Tijd om vinger aan de pols te houden.” 

U bent hier