h

Forse investeringen in strijd tegen woningnood, lerarentekort en begeleiding naar werk

19 september 2019

Forse investeringen in strijd tegen woningnood, lerarentekort en begeleiding naar werk

Foto: Gabi Agur / Flickr

Vanmiddag is de begroting voor het jaar 2020 bekend gemaakt. Er wordt fors geïnvesteerd om de problemen in de stad aan te pakken. De investeringen worden onder andere gebruikt om de woningnood te bestrijden, het lerarentekort aan te pakken en meer Amsterdammers aan het werk te helpen. SP-fractievoorzitter Erik Flentge: “Ik ben blij dat het stadsbestuur flink investeert, dat is hard nodig. Tegelijkertijd kan Amsterdam, problemen zoals de woningnood, niet oplossen zonder koerswijziging uit Den Haag. Momenteel rooft de regering geld dat bedoeld is voor huurders weg bij corporaties en de Amsterdammer betaalt de prijs voor de woningnood."


Strijd tegen woningnood: bijbouwen en verhuurverbod voor beleggers  In de strijd tegen de woningnood gaat de gemeente het komende jaar 7500 nieuwe woningen bouwen. Dit zullen vooral sociale huurwoningen en zogeheten middenhuur woningen worden. Een ander wapen dat Amsterdam in de toekomst wil gaan inzetten is het verhuurverbod. Het verbod dat momenteel onderzocht wordt, is bedoeld om beleggers de pas af te snijden. Wanneer het verhuurverbod van kracht is, mogen nieuwbouwwoningen niet meer worden opgekocht om daarna voor torenhoge prijzen verhuurd te worden. De koper van de woning moet ook daadwerkelijk in de woning gaan wonen. Op deze manier worden de kansen voor Amsterdammers die een huis willen kopen vergroot.

Bestrijden van lerarentekort
Het Amsterdamse basisonderwijs verkeert in een crisis. Momenteel zijn zo’n 280 voltijdbanen onvervuld in het Amsterdam. De komende jaren trekt het stadsbestuur 22 miljoen uit om het lerarentekort aan te pakken. Het geld wordt onder meer gebruikt om zij-instromers (mensen die zich laten omscholen tot docent) te begeleiden. Voor docenten die buiten Amsterdam wonen komt er een aanvullende reiskostenvergoeding en startende leraren krijgen vanaf 2020 voorrang bij het toewijzen van sociale huurwoningen.  

Begeleiding naar werk
In 2020 gaat Amsterdam zeven miljoen investeren om Amsterdammers aan het werk te helpen.De komende jaren loopt dit bedrag op tot 20 miljoen euro. Ook de werkbrigade van voormalig SP-wethouder Vliegenthart blijft de komende jaren volop draaien en werk bieden aan 500 personen.
De werkbrigade houdt zich bezig met het opknappen van buurten en is voor werkzoekende een plek om tegen betaling van een salaris werkervaring op te doen. Flentge: “De werkbrigade is zo’n voorbeeld waarmee Amsterdam laat zien haar nek uit te steken en te investeren in haar mensen. Maar Amsterdam kan het niet alleen, de strijd voor rechtvaardigheid tegen dit rechtse, neoliberale regeringsbeleid blijft daarom hard nodig.”  

U bent hier