h

Amsterdam gaat discriminatie bij huizenverhuur aanpakken

4 oktober 2019

Amsterdam gaat discriminatie bij huizenverhuur aanpakken

Amsterdam komt met een aanpak om discriminatie bij de verhuur van woningen te bestrijden. SP-wethouder Laurens Ivens heeft daartoe vandaag een aantal voorstellen aangekondigd. Ivens: “De woningnood is al erg genoeg. Als je dan nog eens extra gedupeerd wordt op basis van hoe je eruit ziet of hoe je naam klinkt, dan is dat echt heel erg. Het is duidelijk dat het keihard nodig is om daar een vuist tegen te maken.”

Uit onderzoek van tijdschrijft De Groene Amsterdammer bleek vorig jaar dat discriminatie op de woningmarkt een groot probleem is: een woningzoekende met een ‘Nederlands’ klinkende naam krijgt veel vaker een uitnodiging voor een bezichtiging dan een woningzoekende met een ‘Marokkaanse’ achternaam. En ruim negentig procent van de verhuurmakelaars vindt het prima mee te werken aan discriminerende verzoeken.

Vanaf dit najaar gaat Amsterdam zogenoemde mysteryguests inzetten om woningmarktdiscriminatie op te sporen en aan te pakken. Dat betekent dat de gemeente in de praktijk gaat testen of huisbazen en makelaars discrimineren. Ook komt er een campagne tegen discriminatie, waarbij duidelijk gemaakt wordt hoe erg het is om gediscrimineerd te worden. Ivens: “Huisbazen en makelaars die denken dat ze hun riante positie moeten misbruiken om mensen buiten te sluiten krijgen te maken met de gemeente. Iedereen hoort erbij in Amsterdam, en discriminatie is hier niet welkom.”

U bent hier