h

SP roept minister op loden leidingen te verbieden

14 januari 2020

SP roept minister op loden leidingen te verbieden

Foto: Prince Edward / Flickr

SP-Kamerlid Sandra Beckerman roept de regering  op een landelijk verbod in stellen op loden waterleidingen in woningen. Ook wil het SP-Kamerlid dat de minister een noodplan opstelt om ervoor te zorgen dat alle loden waterleidingen door eigenaren worden vervangen.
De SP heeft hiervoor Kamervragen gesteld aan de minister van Milieu en Wonen.

Afgelopen najaar werd bekend dat in een deel van de huizen in Tuindorp Buiksloot en Tuindorp Nieuwendam in Amsterdam Noord te veel lood in het drinkwater zit. Sindsdien is duidelijk geworden dat op meer plekken in de stad het drinkwater met lood vervuild is. Vooral voor ouderen en jonge kinderen zijn hoge concentraties lood in het drinkwater schadelijk voor de gezondheid.

Hoewel het gebruik van lood in waterleidingen in nieuwbouw sinds 1960 verboden is, hebben veel Amsterdamse huizen nog loden leidingen. Woningeigenaren en verhuurders zijn wettelijk gezien namelijk niet verplicht om de aanwezige loden leidingen te vervangen. De SP wil nu dat daar verandering in komt door het gebruik van loden leidingen in woningen wettelijk te verbieden.Dat voorkomt huurders lange en slepende procedures bij de huurcommissie of de rechter met een onzekere uitkomst. En zorgt er uiteindelijk voor dat iedereen gezond drinkwater heeft, of je nou een duur huis kunt betalen, of aangewezen bent op een sociale huurwoning.

U bent hier