h

10.000 woningen voor middeninkomens in strijd tegen woningnood

3 februari 2020

10.000 woningen voor middeninkomens in strijd tegen woningnood

Foto: Florian van Hunnik

Samen met bouwers en particuliere vastgoedverhuurders heeft Amsterdam een akkoord gesloten om de komende jaren 10.000 huurwoningen bij te bouwen.  Het akkoord gaat over huurwoningen  voor mensen met een middeninkomen, zoals leraren en verpleegkundigen. Naast fijn nieuws voor de middeninkomens bevat het akkoord ook goed nieuws voor de sociale huursector.

De termijn die bepaalt hoe lang een nieuwe sociale huurwoning beschikbaar moet blijven als sociale huur wordt verlengd naar vijfentwintig jaar. SP-wethouder Laurens Ivens: “Ik ben blij met dit akkoord, het is een belangrijke stap in de strijd tegen de woningnood.  Met deze afspraken kunnen de leraren en verpleegkundigen die we zo hard nodig hebben in de stad blijven wonen.”

Voor mensen die in het onderwijs en in de zorg werken is het moeilijk om een betaalbare woning te vinden in Amsterdam. Ze verdienen vaak te veel om nog in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning en te weinig om de huren in de vrije sector te kunnen betalen. Voor beleggers die graag zo veel mogelijk winst maken is bouwen voor onderwijzers en verpleegkundigen vaak oninteressant. Met de komst van dit akkoord wordt deze situatie eindelijk doorbroken. Door samen met beleggers afspraken te maken over de grondprijzen en de hoogte van de huren, zorgt Amsterdam ervoor dat de komende jaren tienduizenden woningen voor middeninkomens worden bijgebouwd. Om de bestaande woningvoorraad voor middeninkomens op peil te houden is afgesproken dat de huren van deze woningen in de toekomst maar beperkt mogen stijgen.

Overigens kunnen beginnende leraren die nog niet genoeg verdienen voor een middeldure huurwoning nog steeds met voorrang aanspraak maken op een sociale huurwoning van de corporaties. Ivens: “De bouw van deze woningen zal de woningnood niet oplossen, maar wel zorgen voor een aanzienlijke verlichting van de woningnood en het bestrijden van de tekorten in het onderwijs en de zorg. Ook zorgen we ervoor dat Amsterdam een gemengde stad blijft waar plek is voor iedereen.”

U bent hier