h

Onderzoek toont discriminatie op de woningmarkt aan

22 april 2020

Onderzoek toont discriminatie op de woningmarkt aan

Uit onderzoek in opdracht van het stadsbestuur blijkt dat 1 op de 3 makelaars meewerkt aan discriminerende verzoeken van verhuurders. Ook blijkt dat bij 1 op de 5 woningadvertenties woningzoekenden op basis van hun achternaam anders behandeld worden. SP-wethouder Laurens Ivens: “Een fors deel van de verhuurders en makelaars maakt zich schuldig aan discriminatie en uitsluiting. Dat is onacceptabel. Iedereen verdient dezelfde kansen, hoe je huidskleur ook is of hoe je naam maar klinkt. Het wordt tijd dat verhuurders en makelaars hier niet langer mee wegkomen.”

De afgelopen periode hebben onderzoekers die zich voordeden als woningverhuurders gebeld met 41 makelaars. De zogenoemde ‘mystery calls’ toonden aan dat 33% van de gesproken makelaars bereid was om op een discriminerend verzoek van een verhuurder in te gaan. De helft van deze makelaars liet merken zich ervan bewust te zijn dat het niet mag, maar gaf toch aan er wel rekening mee te willen houden.

Ook hebben onderzoekers die zich voordeden als woningzoekenden op 250 advertenties gereageerd. Hierbij bleek dat kandidaten met een niet-westerse naam in 19% van de gevallen anders behandeld worden. Ze worden bijvoorbeeld niet uitgenodigd voor een bezichtiging.

Ivens: “Discriminatie gebeurt vaak stiekem, en dat maakt het lastig aan te pakken. Maar dit onderzoek laat zien dat discriminatie wel degelijk aan te tonen is. Dat is aan de ene kant heel triest, maar het geeft wel aanknopingspunten om straffen uit te delen. Bijvoorbeeld door makelaars aan de schandpaal te nagelen. Ook onderzoeken we of het juridisch mogelijk is om verhuurders te verbieden om een woning te verhuren. Nu kan dat nog niet, maar wellicht dat een wijziging in de regels dat in de toekomst wel mogelijk maakt. Als je denkt te kunnen discrimineren, verdien je het volgens mij niet om je brood te kunnen verdienen aan woningverhuur.”

U bent hier