h

SP vraagt opheldering over positie flexkrachten Thuishaven

14 mei 2020

SP vraagt opheldering over positie flexkrachten Thuishaven

Foto: MaQPhoto88 / Flickr

De afgelopen tijd heeft de SP meerdere signalen binnengekregen dat Thuishaven ondanks financiële steun van de overheid niet al haar werknemers doorbetaalt. Net als andere bedrijven in de culturele sector wordt Thuishaven ongekend hard getroffen door de coronacrisis. SP-raadslid Daphne van Breugel:  “De uitwerking van de NOW-regeling van het kabinet is behoorlijk ingewikkeld.  Maar één ding is helder, vanaf het begin is duidelijk gezegd: dit eerste steunpakket is er ook voor mensen met een tijdelijk of  flexcontract. We hebben het stadsbestuur daarom om opheldering gevraagd.”
Ook SP-Kamerlid Bart van Kent, woordvoerder Sociale Zaken, gaat minister Koolmees met Kamervragen aan de tand voelen over de kwestie.

Thuishaven en het steunpakket
Net als voor andere bedrijven in de culturele sector is het werk voor Thuishaven, dat op haar festivalterrein in West evenementen organiseert,  nagenoeg stil komen te vallen door de coronacrisis. Om te voorkomen dat bedrijven hun personeel niet meer kunnen betalen heeft het kabinet een steunpakket in het leven geroepen. Thuishaven kan gebruikmaken van de NOW-regeling, de zogeheten Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid.
Een regeling die zoals de naam al aangeeft, is bedoeld is om het personeel in dienst te houden en werkgelegenheid te behouden. Naar het schijnt heeft Thuishaven deze staatssteun ook aangevraagd maar is ze niet van plan om werknemers die minder dan een jaar bij thuishaven werken of werknemers die geen vast contract hebben door te betalen.

Ingewikkelde kwestie wordt vervolgd
Nadat de SP de kwestie aan de kaak heeft gesteld in de gemeenteraad en ook muziekplatform 3voor12 de zaak heeft opgepakt heeft Thuishaven contact gezocht met het personeel. Hoe de zaak  gaat aflopen en of de werknemers van Thuishaven doorbetaald krijgen is nog onzeker. Het woud aan verschillende contracten maakt de praktische uitwerking van de NOW-regeling behoorlijk ingewikkeld. Voor Thuishaven zelf  is de situatie natuurlijk ook lastig. Van de een op de andere dag zijn de inkomsten grotendeels weggevallen en blijven de vaste lasten doorlopen.  Breugel: “Wij hebben begrip voor de  situatie van Thuishaven en zullen ons er dan ook voor in zetten dat Amsterdamse bedrijven het hoofd boven water kunnen houden. Dat is goed voor de werkgelegenheid. Tegelijkertijd laat de coronacrisis ook zien hoe onzeker de positie van veel mensen op de arbeidsmarkt vandaag de dag is en hoe belangrijk een vast contract en een fatsoenlijk salaris zijn.” 

U bent hier