h

Amsterdams afvaloffensief levert veel resultaat op

14 augustus 2020

Amsterdams afvaloffensief levert veel resultaat op

Sinds 1 juli heeft de gemeente 2411 mensen betrapt die hun afval op straat achterlieten waar dat niet mag. Dat is de uitkomst van een handhavingsacties binnen het Amsterdamse afvaloffensief. SP-wethouder Laurens Ivens (reiniging), die in de zomervakantie ook zelf met de handhavers op pad ging, is blij met het resultaat: “Onze buurten moeten fijn en prettig zijn om in te wonen. Veel Amsterdammers helpen daarbij door hun afval netjes op de juiste tijden aan te bieden, of in de containers te stoppen. Maar helaas zijn er ook te veel mensen die dat niet doen, waardoor er troep op straat ontstaat. Boetes voor die overtreders moeten helpen dat ongewenste gedrag te veranderen.”

Al jarenlang is afval op straat een grote ergernis van Amsterdammers. Zo wordt in het centrum afval met regelmaat op de verkeerde tijden zomaar op straat gezet. In buurten met ondergrondse containers is het een bekend probleem dat afval niet in maar naast de container wordt gedumpt. Sinds de coronacrisis is de hoeveelheid afval in de stad alleen nog maar toegenomen.

Ivens: “Er wordt door de mensen van de gemeente hard gewerkt om het afval goed en op tijd op te halen. Ook daar gaat nog wel eens wat mis, en dat kan echt beter. Maar als het onverhoopt fout gaat en een bak vol zit, is er altijd wel een bak in de buurt waar het afval wél in kan. Er is dus echt geen goed excuus om je afval op straat te dumpen. Natuurlijk doet de gemeente al lange tijd aan campagnes om mensen te informeren en te stimuleren het goed te doen. Maar er komt ook een moment dat er minder vriendelijke maatregelen nodig zijn voor mensen die de regels negeren. Ik ben blij dat we veel van deze regelovertreders nu weten te vinden en hoop dat dat tot blijvend resultaat gaat leiden.”

U bent hier