h

750.000 euro voor voedselbanken in de buurt

16 december 2020

750.000 euro voor voedselbanken in de buurt

Foto: SP

Op initiatief van de SP maakt het stadsbestuur 750.000 euro vrij om de voedselbanken in de buurt te ondersteunen. In reactie op de coronacrisis zijn overal in de stad initiatieven ontstaan met vrijwilligers die maaltijden en voedselpakketten uitdelen. SP-fractievoorzitter Erik Flentge: “ Onderzoek van de SP bevestigt het signaal dat we al langer krijgen, de nood in de stad is hoog. De toeloop bij de voedselinitiatieven is enorm. Het is fijn en goed dat de gemeente nu financieel te hulp schiet.”  

Amsterdam wordt hard geraakt door de coronacrisis.  De werkeloosheid stijgt in Amsterdam harder dan op andere plekken in het land.  Het voortduren van de crisis zorgt ervoor dat de armoede en honger in de stad toenemen. Steeds meer Amsterdammers kloppen noodgedwongen aan voor voedselhulp. Om te weten te komen hoe de hulpinitiatieven het beste ondersteund kunnen worden maakte de SP een rondgang langs de verschillende initiatieven en sprak met vrijwilligers uit Zuidoost, Oost, Noord en Nieuw-West.  

Alle vrijwilligers geven bij de SP aan dat de rijen voor voedselhulp maar blijven groeien en dat er een grote behoefte is aan extra voedsel.  Zo vertelt Jasmin Ishaq - die wekelijks 500 maaltijden bereid in buurthuis Archipel in Oost – dat ze regelmatig het gevoel heeft dat ze kinderen niet genoeg eten mee kan geven. Ook Regina Mac-Nack van Stichting Hoop voor Morgen uit Zuidoost laat weten dat ze de voedselhulp nog maar nauwelijks kan bolwerken. 

Naast voedsel is ook de vraag naar praktische zaken groot. Vrijwilliger Iman de Ruijter die voedselpakketten uitdeelt bij de Credo Kerk in Noord, laat weten grote behoefte te hebben aan zaken als herbruikbare mondkapjes, schoonmaakmiddelen, bakfietsen voor transport en koelkasten om eten in op te slaan.

De komende tijd zal het aanpoten blijven voor alle vrijwilligers en voedselinitiatieven. Het einde van de crisis is nog niet in zicht.  SP’ er Flentge: “Laat voedselinitiatieven zich melden, zodat dit soort praktische zaken als herbruikbare mondkapjes en koelkasten kunnen worden aangeschaft met geld van de gemeente. Ze kunnen de steun goed gebruiken.”

U bent hier