h

Miljoenen voor Amsterdamse stadsparken

6 januari 2021

Miljoenen voor Amsterdamse stadsparken

Foto: Vít ‘tasuki’ Brunner / Flickr

Het stadsbestuur trekt 26 miljoen euro uit voor het aanleggen van nieuw groen en het opknappen van het bestaande groen in en rondom 18 stadsparken. Dit moet ervoor zorgen dat er genoeg groen is nu er steeds meer mensen in Amsterdam wonen. SP-wethouder Laurens Ivens: “De coronacrisis laat maar weer eens zien dat groen enorm belangrijk is. Het geeft ons ruimte om even naar buiten te kunnen en te genieten. Ik ben er trots op dat we met deze flinke investering kunnen zorgen voor mooie verbeteringen in het groen in onze stad.”

De afgelopen jaren groeide het inwoneraantal in Amsterdam jaarlijks met zo’n 10.000 bewoners. De groei van de stad vond voornamelijk plaats binnen de bestaande stadsgrenzen, waarmee de druk op het bestaande groen ook gegroeid is. Ivens: “Door nu flink te investeren in nieuw en bestaand groen, zorgen we ervoor dat er genoeg groene ruimte is in de stad.”

De reden dat er nu zoveel geld beschikbaar is, is omdat Amsterdam het budget voor groen op een andere manier in de begroting wordt wegzet. Ivens: “We geven nu geld uit, dat we in de jaren erna aflossen. Dat is een beetje boekhoudkundige techniek, maar het heeft twee grote voordelen. Allereerst hebben we daarmee nu al profijt van geld dat anders pas over jaren zouden kunnen investeren. Als je toch een boom gaat planten doe je dat liever vandaag dan over 10 jaar. Ten tweede betekent dit dat we juist in een economisch moeilijke tijd projecten kunnen uitvoeren waarmee de werkgelegenheid wordt gestimuleerd en we banen creëren. Mooi dat we op deze manier mens én natuur een stap vooruit helpen.”

De 26 miljoen wordt verdeeld over de volgende projecten:

Project

Stadsdeel

Spoorpark Zuid Nieuw-West
Buiksloterbreekpark Noord
Rembrandtpark Nieuw-West
Vernieuwing Diemerpark Oost
Verbindingen Amstelpark, Buitenveldert met de Amstelscheg Zuid
Verbindingen Gijsbrecht van
Aemstelpark
Zuid
Gaasperplas Zuidoost
Groene Oever Zuider
Amstelkanaal
Zuid
Herinrichting De Boelelaan Midden Zuid
Renovatie Sarphatipark Zuid
Van Weteringcircuit naar Weteringpark Centrum
Kwaliteitsimpuls Piet Wiedijkpark Nieuw-West
Knowledge Mile Park Centrum en Oost
Kwaliteitsimpuls Gerbrandypark Nieuw-West
Sportpark Kadoelen, uitbreiding Noord
Sportpark De Weeren, herontwikkeling Noord
Kwaliteitsimpuls Kasterleepark Nieuw-West
Nieuwe natuur A'damse Bos Amsterdamse Bos

U bent hier