h

Succes! Booking gaat miljoenen aan coronasteun terugbetalen

2 juni 2021

Succes! Booking gaat miljoenen aan coronasteun terugbetalen

Foto: SP

Update vrijdag 4 juni: Succes! Booking gaat miljoenen aan coronasteun terugbetalen.

Zojuist meldt de NOS op haar site dat Booking gezwicht is onder alle druk en heeft besloten de miljoenen aan coronasteun terug te betalen. Een mooi succes voor alle actievoerders! 

Oorspronkelijke bericht dinsdag 1 juni:

Booking.com heeft de coronasteun die ze ontvingen van de overheid misbruikt om 28 miljoen aan bonussen uit te keren. De SP plakte posters en projecteerde een boodschap op het pand om duidelijk te maken dat het geld moet worden terugbetaald. Noodsteun bedoelt om banen voor werknemers overeind te houden mag niet verdwijnen in de zakken van een grijpgrage directie.

Terwijl Nederland nog aan het bijkomen is van de ergste maanden van de coronacrisis heeft Booking.com zijn bonusregels aangepast om de riante bonus aan de top van bedrijf uit te keren. "En dat terwijl meeste medewerkers van Booking.com hun salaris zagen dalen en een kwart van hun personeel in 2020 werd ontslagen.", aldus SP-fractievoorzitter Erik Flentge. "Dit geld moeten ze tot de laatste cent terugbetalen. De noodsteun was bedoeld om zo veel mogelijk banen te redden, niet om de top van Booking.com te spekken." Booking.com is grootgebruiker geweest van de eerste rond staatssteun, de zogenoemde NOW-regeling. Het ontving 65 miljoen aan staatsteun om baanverlies te beperken. Flentge: "Of deze steun überhaupt nodig was is ook te betwijfelen, in 2019 maakte het bedrijf nog 4.9 miljard dollar winst."

Op de actie komt snel een vervolg. Flentge: "De SP zal zich altijd verzetten tegen dit soort schaamteloze bedrijven die de verliezen bij de mensen leggen, maar de winst privaat houden. Helaas is dat precies hoe het kapitalisme werkt. Samen met bedrijven als KLM maakt Booking.com zich schuldig aan het plunderen van de staatskas. Juist nu het geld hard nodig is om uit de crisis te komen."

Booking. com geld terug nu!

U bent hier