h

Voorrang voor buurtbewoners bij nieuwbouwwoningen

25 oktober 2021

Voorrang voor buurtbewoners bij nieuwbouwwoningen

Foto: Henk Kosters / Flickr

Het stadsbestuur wil de gemeentelijke woonregels aanpassen zodat nieuwbouwprojecten kunnen worden aangewezen waar een deel van de woningen met voorrang naar bewoners uit het stadsdeel gaat. Dat moet ervoor zorgen dat buurtbewoners veel meer kunnen profiteren van nieuwbouw in hun omgeving, en verdringing in de wijk voorkomen.

Mensen die van de afgelopen tien jaar er zes in het stadsdeel wonen, komen in aanmerking voor de voorrangsregeling. Nieuwbouwwijk Hongsrugpark in Zuidoost is het eerste project waarbij de regeling gaat gelden. Daar gaat 25% van de woningen met voorrang naar inwoners van het stadsdeel Zuidoost. 

SP-wethouder wonen Jakob Wedemeijer: "Veel bewoners maken zich zorgen dat ze door de oververhitte woningmarkt niet meer in hun buurtje kunnen blijven. Mensen willen graag in hun eigen buurt blijven wonen waar ze zo vertrouwd mee zijn. Met deze regeling maken we het makkelijker voor de huidige bewoners om in hun eigen buurt te blijven."

De nieuwe regels worden komende maand besproken in de gemeenteraad.

U bent hier