h

Amsterdam snijdt beleggers de pas af met ‘zelfwoonplicht’ 

3 november 2021

Amsterdam snijdt beleggers de pas af met ‘zelfwoonplicht’ 

Foto: SP

Amsterdam wil een ‘zelfwoonplicht’ gaan invoeren bij het merendeel van de koopwoningen. Beleggers die woningen voor de neus van starters wegkapen om vervolgens voor veel geld te verhuren, worden de pas afgesneden. Wie een woning koopt, moet er ook daadwerkelijk zelf in gaan wonen. De maatregel is een lang gekoesterde wens van de SP. SP-wethouder Jakob Wedemeijer: ‘Deze opkoopbescherming tegen beleggers is een mooi nieuw wapenfeit. Het is onacceptabel dat investeerders eerst starters overbieden om daarna diezelfde woningzoekende, die geen kant op kan, uit te melken met torenhoge huurprijzen.”

Verschillende onderzoeken laten zien dat een flink deel van de Amsterdamse koopwoningen worden opgekocht om in de vrije huursector te belanden. Met deze nieuwe opkoopbescherming wordt zo’n 60 % van de Amsterdamse woningvoorraad beschermd. De opkoopbescherming gaat gelden bij woningen tot een half miljoen euro. Eerder voerde Amsterdam al een zelfwoonplicht in bij nieuwbouwwoningen. Met deze nieuwe maatregel worden ook bestaande woningen die in de verkoop gaan beschermd. Er zijn wel een paar uitzonderingen. Zo blijft het nog steeds mogelijk om een woning te kopen en deze te verhuren aan studerende kinderen of een familielid. 

Wedemeijer: De ‘zelfwoonplicht’ is een mooie stap. Woningen zijn niet bedoeld als verdienmodel voor beleggers. Maar in de strijd tegen de wooncrisis is er nog genoeg werk te verzetten. De torenhoge huurprijzen in de vrije sector moeten aan banden worden gelegd. Amsterdam heeft hierbij de hulp van het Rijk nodig.”

U bent hier