h

Huur moet omlaag als woning te lang leegstaat

10 februari 2022

Huur moet omlaag als woning te lang leegstaat

Als huizen te lang leegstaan wil de gemeente de eigenaar dwingen de woning weer te laten bewonen voor een lagere prijs. Dat voorstel heeft SP-wethouder Jakob Wedemeijer gepresenteerd. Wedemeijer: “Huizen zijn bedoeld om in te wonen. Ik wil af van situaties waar de eigenaar de woning nog maar wat langer laat leegstaan, in de hoop dat er iemand is die de hoofdprijs gaat betalen. De huurders en woningzoekenden moeten centraal staan. Niet de bankrekening van de vastgoedeigenaren.”

De landelijke wet bood tot op heden geen krachtige mogelijkheden om de leegstand ook weer op te heffen, als verhuurders daar geen zin in hadden. Het Rijk geeft Amsterdam nu de mogelijkheid om vastgoedbedrijven een huurverlaging op te leggen als een huis lang leegstaat.

Wedemeijer: “Het kan natuurlijk gebeuren dat een huis eventjes leegstaat tussen twee verhuizingen in. Of als een woning opgeknapt moet worden. Maar we zien ook te vaak voorbeelden van eigenaren die gewoon een te hoge huur vragen. Die speculeren op de komst van een rijke huurder waar ze extra mee kunnen verdienen. Daarvoor is wat mij betreft geen plaats. Zéker niet als de woningnood zo hoog is en veel mensen niet eens een huis hebben om in te wonen.”

De nieuwe leegstandsregels gaan volgende week in de inspraak en worden later dit jaar voorgelegd aan de gemeenteraad.

Reactie toevoegen

U bent hier