h

SP: Stop de verkoop van sociale huur. Amsterdam moet sociale huur opkopen.

24 februari 2022

SP: Stop de verkoop van sociale huur. Amsterdam moet sociale huur opkopen.

Foto: SP

De SP wil dat er geen enkele corporatiewoning meer op de vrije markt terecht komt. Daarvoor moet er zo snel mogelijk een stop op de verkoop van sociale huurwoningen komen. En elke woning die toch nog verkocht wordt, moet volgens de SP overgenomen worden door de gemeente. SP-lijsttrekker Remine Alberts: “We zijn trots op onze volkshuisvesting. Die moeten we fors uitbreiden. Verkoop van sociale huur helpt daar niet bij, maar zorgt voor het tegenovergestelde. Die verkoop is de afgelopen jaren onder invloed van de SP al flink gedaald, maar het is nu tijd dat Amsterdam de volgende stap zet.”

De wooncrisis en de woningnood zijn gigantisch in Amsterdam. De torenhoge huur- en huizenprijzen jagen Amsterdammers met een normaal inkomen de stad uit, of zorgen ervoor dat mensen een veel te groot deel van hun inkomen aan de huur kwijt zijn. Dat betekent volgens de SP dat er veel meer sociale huur nodig is. Want van die huizen is de prijs streng gereguleerd. De beweging naar meer sociale huur is op dit moment al ingezet en de verkoop is de afgelopen jaren flink gedaald. Maar door de verhuurderheffing en andere belastingen, worden corporaties tot op heden door het Rijk nog steeds gedwongen om te verkopen.

De verhuurderheffing gaat in de plannen van de nieuwe regering van tafel, maar het is nog totaal onduidelijk of daarmee de verkoop ook naar nul gaat. Sterker nog: in het regeerakkoord staat ook dat corporaties rijtjeshuizen moeten gaan verkopen. Alberts: "Dat is totaal onacceptabel. Geen enkel huis wordt er goedkoper van als je het naar de vrije markt brengt. Je bent zo’n huis voor goed kwijt. Zo lang corporaties nog huizen verkopen, moet de gemeente inspringen om die huizen over te nemen. Dat kan ook gewoon op een haalbare en betaalbare manier, blijkt uit onderzoek."  

Het oprichten van een gemeentelijk woningbedrijf is een van de manieren om de opkoop te regelen. Aangekochte woningen kunnen hier dan worden ondergebracht. Een andere optie is het oprichten van een deelneming. Dit is een instelling die kan worden opgericht om een publiek belang te waarborgen. Bij een deelneming wordt de gemeente (mede) eigenaar van de woningen en kunnen beheer en onderhoud worden uitbesteed aan woningcorporaties. Op dit moment kent Amsterdam al enkele deelnemingen voor het beheren van vastgoed zoals Stadsherstel Amsterdam NV en NV Zeedijk. Via een deelneming kan ook worden samengewerkt met andere maatschappelijke partijen zoals pensioenfondsen.

Opkopen kan; dus vindt de SP dat de gemeente dat ook moet gaan doen. Wonen is een mensenrecht. De dikte van je portemonnee mag niet bepalen of je in Amsterdam kan wonen. Het is daarom wat de SP betreft tijd dat Amsterdam de volgende stap zet en ervoor zorgt dat niet één sociale huurwoning meer wordt verkocht.

Lees hier ons hele plan over het opkopen van sociale huurwoningen.

U bent hier