h

SP: weer Blackstone van Amsterdamse woningmarkt

14 maart 2022

SP: weer Blackstone van Amsterdamse woningmarkt

Foto: SP

Buitenlandse beleggers, zoals Blackstone, zouden in Amsterdam en Nederland geen woningen meer mogen opkopen. Ook moeten huurprijzen worden gemaximeerd, zodat deze niet door vraag en aanbod – de markt – worden bepaald. Het opkopen van huizen om daarna met winst te verkopen of peperduur te verhuren wordt dan minder aantrekkelijk voor beleggers.

Dat voorstel doet de SP. Uit onderzoek van SOMO in opdracht van de SP blijkt dat Blackstone via ingewikkelde BV-constructies belasting ontwijkt over de winsten gemaakt met Nederlandse huizen. De landelijke SP wil daarom ook dat belastingontwijking wordt aangepakt door verplichte registratie van de opkoop van 10 woningen of meer.

Blackstone liet honderden opgekochte woningen in Amsterdam leegstaan, zo bleek onlangs op navraag van de SP. Een deel daarvan zelfs langdurig. Alberts: “Bizar en asociaal in tijden van woningnood. In Amsterdam heeft de SP-wethouder al maatregelen genomen om eigenaren te verplichten leegstaande woningen te verhuren, tegen gemaximeerde huur. Er komt ook een opkoopbescherming in Amsterdam om dit soort beleggers te weren. Als sluitstuk moeten er maximale huurprijzen worden opgelegd. Dat ondergraaft het verdienmodel van dit soort roofkapitaal. Daarvoor hebben we de landelijke politiek nodig. Als de wet wordt  aangescherpt hebben we nog meer mogelijkheden bedrijven als Blackstone aan te pakken.”

Internationale investeerders zoals Blackstone kopen woningen op om ermee te kunnen handelen. Het onderzoek laat zien dat Blackstone weliswaar nu nog een kleine speler is in Nederland, maar gezien hun enorme vermogen (alleen al in Europa bijna 700 miljard euro) kunnen zij heel snel een hele grote speler worden. Ook in Amsterdam. In Spanje is Blackstone in 2013 in één klap de grootste belegger in woningen geworden. Daarnaast heeft Blackstone veel makkelijker en goedkoper toegang tot heel veel vermogen dan reguliere huizenkopers. Internationaal worden roofinvesteerders zoals Blackstone al aangepakt. In Nieuw-Zeeland zijn buitenlandse investeerders verboden. In Spanje werd een huurplafond ingesteld, nadat Blackstone massaal woningen opkocht. 

SP-lijsttrekker Remine Alberts: “De winst van Blackstone wordt gemaakt over de rug van Amsterdamse huurders en woningzoekenden. Het gaat vervolgens bijna onbelast naar buitenlandse aandeelhouders. De opgekochte woningen staan vaak lang leeg en vervolgens worden de huurprijzen sterk opgepompt zonder dat Blackstone hun eerlijke deel aan winstbelasting betaalt. Dat moet stoppen”, zegt SP-lijsttrekker Alberts.

U bent hier