h

200 huizen verbeterd dankzij gemeentelijk Programma Woningkwaliteit

16 mei 2022

200 huizen verbeterd dankzij gemeentelijk Programma Woningkwaliteit

Foto: SP

Dankzij het gemeentelijk Programma Woningkwaliteit dat er op initiatief van de SP is gekomen, zijn afgelopen jaar zo’n 200 slechte huizen weer veilig en gezond gemaakt. SP-wethouder Jakob Wedemeijer is trots op dit resultaat: “Iedereen heeft recht op een veilige en gezonde plek om te wonen. Te vaak gooien verhuurders er met de pet naar. Dan is het goed dat de gemeente aan de kant van de bewoners gaat staan en verbetering afdwingt.”

In de landelijke wet is vastgelegd aan welke eisen een huis moet voldoen. Helaas houdt lang niet elke verhuurder zich daar aan. Vaak komt de verhuurder daar nog mee weg ook, omdat de woningnood zo groot is dat veel mensen allang blij zijn dat ze ergens kunnen wonen. Daarom komt het nog steeds vaak voor dat een huis slechte vloeren heeft, vocht- of schimmelproblemen, of loden waterleidingen.

De gemeente heeft sinds een aantal jaar het Programma Woningkwaliteit om ervoor te zorgen dat de kwaliteit van huizen verbetert. Via bijvoorbeeld campagnes worden verhuurders en huurders voorgelicht over goed woningonderhoud. De gemeente zit verhuurders die alsnog hun huis verwaarlozen achter de broek met inspecties, boetes en dwangsommen. In twee extreme gevallen heeft de gemeente zelfs het beheer van de woning overgenomen en de eigenaar buitenspel gezet.

De hele jaarrapportage van het Programma Woningkwaliteit is terug te lezen op de website van de gemeente.

Heeft u klachten? Trek aan de bel

Als u klachten heeft over uw huurwoning, trek dan aan de bel.

  • Meld klachten over een huurwoning eerst bij de eigenaar en vraag om het probleem op te lossen. Als de verhuurder wil komen kijken, laat dan zien wat het probleem is.
  • Als u er met de verhuurder niet uitkomt, niet weet hoe u hem kunt benaderen, of meer wilt weten, neem dan contact op met !WOON voor gratis ondersteuning.
  • Als uw verhuurder geen actie onderneemt, doe dan een melding bij het Meldpunt Woningonderhoud van de gemeente. In 2021 is het meldpunt 378 keer ingeschakeld. Elk jaar worden er meer meldingen gedaan.

U bent hier