h

SP: Geef bewoners Hoekenes in Osdorp duidelijkheid over toekomst

11 juli 2022

SP: Geef bewoners Hoekenes in Osdorp duidelijkheid over toekomst

Foto: Martin Alberts / Stadsarchief Amsterdam

De SP heeft het stadsbestuur om duidelijkheid gevraagd over de sloop- en nieuwbouwplannen van complex Hoekenes in Osdorp. Er worden al jarenlang plannen gemaakt om de huizen in de Wildemanbuurt en de Blomwijckerbuurt op te knappen. Dit jaar is er dan eindelijk een begin gemaakt met een deel van deze opknapplannen. Bewoners van complex Hoekens wachten echter nog altijd op duidelijkheid.

SP-raadslid Remine Alberts: “De sloop en nieuwbouwplannen voor Hoekens zijn vast gelopen in de bureaucratische molen.” Ondertussen verkeren bewoners in onzekerheid en worden de woningen, omdat ze op de nominatie staan om gesloopt te worden, niet meer goed onderhouden. Het is tijd dat de gemeente samen met betrokken partijen in actie komt.”

Al sinds 2005 worden plannen gemaakt om de huizen in de Wildemanbuurt en de Blomwijckerbuurt in Osdorp op te knappen. De economische crisis van 2008 leidde ertoe dat deze plannen nooit zijn uitgevoerd. Bewoners wachten hierdoor al jarenlang op een opknapbeurt van hun woningen die kampen met ernstig achterstallig onderhoud en klachten als schimmelvorming. Vorig jaar is door de gemeenteraad een nieuw plan aangenomen waarin staat dat een deel van de sociale huur aan de straat Groenehuyzen en het Hoekenscomplex – 88  oude duplexwoningen – gesloopt gaat worden om plaats te maken voor 175 nieuwe sociale huurwoningen. 

Waar de sloop van complex Groenehuyzen eindelijk is begonnen, liggen de plannen voor complex Hoekens nog steeds op de plank. Eerder zorgde de vraag of het complex een monumentale status zou verdienen voor vertraging van de sloop en nu zegt corporatie Stadgenoot te wachten op duidelijkheid over het toekomstige parkeerbeleid in de wijk. Dit parkeerbeleid laat echter nog op zich wachten omdat de ‘parkeerdruk’ nog niet hoog genoeg is in de wijk.

Alberts: “Bewoners zijn dit bureaucratische gedoe terecht zat. Ze wachten al jaren op een goed en veilig huis zonder schimmel en achterstallig onderhoud. Ze zijn vóór de nieuwbouwplannen. Ik roep het stadsbestuur dan ook op om samen met Stadgenoot ervoor te zorgen dat de plannen voor Hoekenes eindelijk eens van start gaan.”

U bent hier