h

Kamervragen en actie voor behoud sociale huurwoningen Entrepotdok

29 november 2022

Kamervragen en actie voor behoud sociale huurwoningen Entrepotdok

Foto: JvHertum, Eigen werk. / Publiek domein, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4103757

In de strijd tegen de verkoop van 140 sociale huurwoningen heeft de SP deze week samen met buurtbewoners van het Entrepotdok duizenden ‘Stop de Verkoop flyers’ verspreid. Op zaterdag 10 december organiseert de buurt een grote manifestatie tegen de verkoopplannen van woningcorporatie de Alliantie.

Waar SP-raadslid Remine Alberts eerder al wethouder Pels opriep om zich tegen de verkoop te verzetten, heeft SP-Kamerlid Sandra Beckerman de kwestie nu ook aangekaart in Kamervragen aan minister Hugo de Jonge. SP-raadslid Remine Alberts: “Het is natuurlijk totaal absurd dat in deze tijden van woningnood, woningcorporaties doorgaan met het verkopen van betaalbare huurwoningen. Eenmaal verpatst komen de woningen nooit meer terug in het sociale segment en wordt de wachtlijst alleen maar langer.”

Het Entrepotdok vlakbij Artis kent een lange geschiedenis, zo vindt een deel van het complex zijn oorsprong in de achttiende eeuw. In de jaren tachtig van de twintigste eeuw is een gedeelte van de pakhuizen omgebouwd tot sociale huurwoningen. Woningcorporatie de Alliantie is nu dus van plan om 140  van deze sociale huurwoningen te verkopen.  

Foto: SP

De voorgenomen verkoop is in strijd met de zogeheten prestatieafspraken, het document waarin gemeente en corporaties afspraken maken over de volkshuisvesting in de stad. Hierin staat  dat corporaties ‘terughoudend moeten zijn met verkoop van sociale huur.’ Je kunt je afvragen hoe terughoudend het is, om in één kéér 140 sociale woningen uit buurt te verkopen. Wat de SP betreft grijpt de gemeente in wanneer de Alliantie de verkoop niet afblaast. Alberts: “De enige manier om verkoop van sociale huur echt te stoppen is door weer een gemeentelijke woningbedrijf op te richten of door de woningen als gemeente op te kopen en zo de sociale huurvoorraad te beschermen tegen private partijen.”  

Wil je ook dat de sociale huurwoningen van het Entrepotdok behouden blijven voor de stad? Teken hier de petitie en lees hier meer over de manifestatie van 10 december. 

U bent hier