h

Tentoonstelling ‘Weggecijferd. Teruggevochten.’ komt naar Amsterdam

17 maart 2023

Tentoonstelling ‘Weggecijferd. Teruggevochten.’ komt naar Amsterdam

Foto: Bert Teunissen / Bert Teunissen

Op 21 maart, de Dag van de Burger én de Internationale dag tegen Discriminatie en Racisme, wordt om 14:30 uur de tentoonstelling ‘Weggecijferd. Teruggevochten’ geopend in Amsterdam. De tentoonstelling is op initiatief van de SP naar Amsterdam gehaald en toont acht grote foto’s van gedupeerde ouders in het toeslagenschandaal, geportretteerd door fotograaf Bert Teunissen. De foto’s zijn afkomstig uit het bijzondere fotoboek ‘Weggecijferd. Teruggevochten.’ waarin honderd ouders, getroffen in het toeslagenschandaal, zijn geportretteerd.

Rond de tentoonstelling zijn verschillende activiteiten georganiseerd om aandacht te vragen voor het toeslagenschandaal. Zo wordt in de avond de theatervoorstelling Vecht van 'Likeminds' gepresenteerd in Meervaart en zal in De Balie de film 'Alleen tegen de staat' van filmmaker Stijn Bouma worden getoond. Na de filmvertoning vindt er een nagesprek plaats met gedupeerde ouder Derya, de Ombudsman voor Metropool Amsterdam Munish Ramlal en jurist Faith Bruyning. Zij is ook een van de gedupeerden van het toeslagenschandaal en startte een groep met lotgenoten waar toeslagenouders samen kunnen komen.

Frans Rein Jurrema, afdelingsvoorzitter SP Amsterdam: "In Amsterdam zijn er vijfduizend huishoudens die zich hebben gemeld als gedupeerde in het toeslagenschandaal. Deze tentoonstelling laat het onmenselijke karakter van het systeem zien waar zij slachtoffer van zijn geworden. Een systeem waarin mensen slechts cijfers zijn en ook zo behandeld worden." De tentoonstelling zal tot 10 april in Amsterdam te zien zijn voor de Stopera.

Bij de opening van de tentoonstelling zal fotograaf Bert Teunissen zijn werk toelichten. SP-fractievoorzitter Remine Alberts zal spreken over waarom deze tentoonstelling belangrijk is voor de stad. Namens het stadsbestuur is Marjolein Moorman aanwezig als wethouder armoedebestrijding.

U bent hier