h

SP en bewoners Zuidoost overhandigen petitie voor behoud metro 53

7 juni 2023

SP en bewoners Zuidoost overhandigen petitie voor behoud metro 53

Foto: SP

Bijlmerbewoner Manoah Salampessy overhandigt de petitie aan D66-wethouder Verkeer Van der Horst

Gisteren overhandigden de SP samen met bewoners uit Zuidoost de petitie voor behoud van metro 53 aan D66-wethouder Verkeer Melanie van der Horst. Initiatiefnemer van de petitie Manoah Salampessy: ‘Ik ben er trots op dat Zuidoost zo duidelijk van zich laat horen. De petitie is inmiddels meer dan 4500 keer ondertekend. Dit signaal voor goed openbaar vervoer in Zuidoost kunnen de gemeente en de wethouder niet negeren.’

Eind maart werd duidelijk dat het GVB bezig is met het maken een nieuwe dienstregeling en een nieuw vervoerplan. In dit nieuwe vervoerplan staat onder meer dat Amsterdam teruggaat van vijf naar vier metrolijnen.
Door de huidige metrolijnen 50 en 53 terug te brengen tot één metrolijn dreigt Zuidoost een metro te verliezen.  

Foto: SP

Het Oosten van de Bijlmer (Ganzenhoef, Kraaiennest, Gaasperplas) verliest in dit nieuwe vervoerplan zijn directe verbinding met het centrum van de stad en het Centraal Station. Wie voortaan vanuit Bijlmer Oost naar de stad wilt moet in dit nieuwe vervoerplan overstappen op Van der Madeweg. Voor het westelijke deel van de Bijlmer, Holendrecht, Reigersbos en Gein betekent het plan dat ze de huidige directe verbinding met Nieuw-West kwijtraken.

Gisteren hebben Amsterdamse raadsleden samen met raadsleden uit de regio vergadert over de nieuwe vervoerplannen en metro 53. In antwoord op vragen van SP-raadslid Erik Bobeldijk gaf wethouder Van der Horst aan niet te kunnen garanderen dat metro 53 blijft rijden. Er zijn echter nog geen definitieve besluiten genomen. In juli wordt er opnieuw over de vervoerplannen vergadert. De SP zal zich blijven inzetten voor het behoud van metro 53 en andere lijnen die dreigen te verdwijnen zoals tramlijn 19.

Tekenen van de petitie kan nog steeds! 

U bent hier