h

Huurders Begijnhof moeten zelf host betalen, SP wil opheldering

1 november 2023

Huurders Begijnhof moeten zelf host betalen, SP wil opheldering

Foto: wouter monteban / wouter monteban

Onlangs ontvingen bewoners van het Begijnhof een brief waarmee ze
werden geïnformeerd dat de kosten van ingehuurde hosts om hun leefomgeving te beschermen doorberekend gaat worden in hun maandelijkse servicekosten. De SP vindt dit een wonderlijke ontwikkeling en wil opheldering over deze kwestie.

Het Begijnhof, in het hart van de stad, is een belangrijke historische bezienswaardigheid in Amsterdam. Het hofje trekt circa een miljoen bezoekers per jaar. De grote aantallen bezoekers en het niet hebben van voldoende toezicht hebben tot gevolg dat de kwaliteit van wonen en leven enorm is aangetast.

SP-fractievoorzitter Remine Alberts: "Het hof is openbare ruimte en de SP-fractie vindt het wonderlijk dat de bewoners direct aangeslagen worden voor de kosten voor de leefbaarheid en van de openbare ruimte."

Zowel aan het bestuur van het Begijnhof en huurdersvereniging werd meerdere malen dringend gevraagd om maatregelen. Ook zijn er meerdere gesprekken geweest met de gemeente.

In de brief van 24-7 werd medegedeeld dat de bewoners van het Begijnhof moeten betalen voor de hosts van de gemeente op het hof. De gemeente betaalt 50% van de kosten voor deze hosts en de andere 50% gaat worden verrekend en zullen bewoners moeten betalen via de servicekosten.

Zelfs als dit in goed overleg is gegaan roept dit toch de fundamentele
vraag op: Moeten bewoners in Amsterdamse wijken zelf gaan betalen om de negatieve gevolgen van het massatoerisme in onze stad in goede banen te leiden?

U bent hier