h

30 april: Laat je stem horen over het OV in Zuidoost en de toekomst van metro 53!

19 april 2024

30 april: Laat je stem horen over het OV in Zuidoost en de toekomst van metro 53!

Foto: SP

Op dinsdag 30 april organiseren de SP en Hart voor de K-buurt een openbare avond over het openbaar vervoer in Zuidoost.  De bijeenkomst vindt plaats in buurthuis De Bonte Kraai en start om 19.30.  De toegang is gratis en aanmelden is niet nodig.

Tijdens deze avond willen we graag horen wat de bewoners van Zuidoost vinden van de plannen van het GVB met betrekking tot het OV in Zuidoost. Ook zullen we stilstaan bij het plan om metro 53, de directe verbinding met het Centraal Station te schrappen.

Wanneer je wilt dat metro 53 ook in de toekomst blijft rijden, is het belangrijk om je stem te laten horen!  Kom ook!

Hoe zit het ook alweer met metro 53? De metro zou toch blijven rijden?

2023: Het plan om de directe verbinding tussen CS en Gaasperplas te schrappen
In maart 2023 dook het plan om metro 53 tussen Gaasperplas en Centraal Station te schrappen voor het eerst sinds lange tijd weer op. Het GVB en de Vervoerregio stelden voor om metro 50 (Isolatorweg-Gein) en metro 53 (Gaasperplas en CS) samen te voegen tot één metro. Deze nieuwe metro 50 zou dan voortaan gaan rijden tussen Isolatorweg en Gaasperplas. Voor de bewoners van Bijlmer Oost (Kraaiennest, Ganzenhoef, Gaaserplas) zou dat betekenen dat ze voortaan moesten overstappen op  Van der Madeweg om op het Centraal Station te komen.

Voor de bewoners uit het Westen van de Bijlmer (Gein, Holendrecht, Reigersbos) zou het beteken dat ze hun directe verbinding met stations Zuid en Sloterdijk kwijt raakten. Ook zij moesten dan voortaan overstappen op Van der Madeweg. Kortom: Zuidoost zou een metrolijn kwijtraken en bijna iedereen moest meer gaan overstappen.

Uiteindelijk succes voor 2024: metro 53 blijft rijden
Na veel actievoeren door de SP samen met buurtbewoners gingen het GVB en de Vervoerregio uiteindelijk overstag. In september werd duidelijk dat metro 53 in 2024 blijft rijden.

De nieuwe dienstregeling van 2025: metro 53 dreigt weer te verdwijnen
Tot onze stomme verbazing is het plan om metro 53 te schrappen weer tevoorschijn gekomen in de plannen voor de nieuwe dienstregeling van 2025. Samen met andere partijen heeft de SP zich in de gemeenteraad fel verzet tegen het schrappen van de metrolijn. Het is echter nog niet gelukt om de plannen van tafel te krijgen. De plannen lijken alleen twee jaar uitgesteld, maar ook dit is nog niet zeker.

Definitief besluit over de toekomst bij Vervoerregio in mei: lot 53 hoogst onzeker 
Tijdens de vergadering van de Vervoerregio van 14 mei aanstaande valt er een definitief besluit over de toekomst van het metronetwerk en metrolijn 53. Dit is een besluit voor de komende elf jaar. Er is nog steeds een grote kans aanwezig dat metrolijn 53, de directe verbinding tussen CS en Gaasperplas, definitief verdwijnt en Zuidoost een metrolijn moet inleveren.

U bent hier