h

Stadsbestuur moet vasthouden aan 40% sociale huur in Holendrecht

31 juli 2024

Stadsbestuur moet vasthouden aan 40% sociale huur in Holendrecht

Foto: Floralinde / Wikimediacommons

Het stadsbestuur heeft plannen gepresenteerd om het centrum van Holendrecht op te knappen. Onderdeel van de plannen is om minder sociale huurwoningen te bouwen en meer dure huur- en koopwoningen. SP-raadslid Remine Alberts: “De SP vraagt zich af voor wie het stadsbestuur deze woningen gaat bouwen. Veel gezinnen of jongeren in Holendrecht en omgeving kunnen een koopwoning van om en de nabij vier ton helemaal niet betalen. Er moeten juist meer ruime sociale huurwoningen voor deze gezinnen gebouwd worden.”

De SP heeft de indruk dat het stadsbestuur door meer dure huur- en koopwoningen te bouwen de samenstelling van de buurt in Holendrecht wil veranderen. In raadsvragen aan het stadsbestuur vraagt de SP waarom het college niet gewoon vasthoudt aan de ambitie om 40% sociale huurwoningen te bouwen zoals gebruikelijk in Amsterdam.
Deze sociale huurwoningen zijn hard nodig voor jongeren en starters die betaalbaar in hun eigen stadsdeel willen blijven wonen. Ook mist de SP in de bouwplannen ruime woningen voor grote gezinnen.

Een van de redenen die het stadsbestuur aandraagt om het aantal sociale huurwoningen in Holendrecht te verminderen, is om ervoor te zorgen dat mensen zich veiliger voelen op straat. De SP vraagt zich af waarom het stadsbestuur een directe koppeling maakt tussen sociale huurwoningen en het gevoel van onveiligheid op straat. Alberts: “Natuurlijk zijn er problemen als (jeugd)criminaliteit. Ook is er veel armoede en zijn er veel Amsterdammers met grote schulden in Holendrecht. Maar deze problemen worden toch niet opgelost door dure huur- of koopwoningen te bouwen?  Heeft een dure koopwoning ooit een Amsterdammer aan een baan of uit de schulden geholpen?”  

In totaal wil het stadsbestuur 750 nieuwe woningen gaan bouwen in het centrum van Holendrecht. Ook moeten er twee grote woontorens komen in de buurt van station Holendrecht. Anders dan gebruikelijk wil het college dus niet 40% sociale huur bouwen, maar slechts 30%. Naast het terugschroeven van het aandeel sociale huurwoningen is het college ook van plan om 107 sociale huurwoningen aan het Ochtenhof en aan het Opheusdenhof te slopen. De SP wil graag van het stadsbestuur weten of deze Amsterdammers een terugkeergarantie krijgen, zodat ze als ze dat willen kunnen terugkeren in hun oude buurt. Ook wil de SP dat het stadsbestuur vasthouden aan 40% sociale huur in Holendrecht. Mochten de sociale huurwoningen niet in Holendrecht gerealiseerd kunnen worden, dan moet dat elders in de stad en het liefst in Zuidoost, gecompenseerd worden door daar meer sociale huur te bouwen. Waarschijnlijk worden de bouwplannen in Holendrecht tegen het einde van dit jaar in de gemeenteraad besproken.

U bent hier