h

Stel orde op zaken in de verpleeghuiszorg

30 augustus 2012

Stel orde op zaken in de verpleeghuiszorg

De SP wil dat het stadsbestuur direct actie onderneemt tegen de misstanden in de verpleeghuiszorg en niet langer wegduikt achter mooie ambities. Het gaat nog steeds niet goed in de Amsterdamse zorginstellingen, blijkt uit een rondgang door de SP bij een tiental zorginstellingen. SP-raadslid Maureen van der Pligt: "Het personeelsgebrek loopt uit de hand en basale zorgtaken blijven liggen. Het is hoog tijd dat er nu iets gaat gebeuren want de situatie kan zo niet langer doorgaan."

null)

Uit eerdere SP-onderzoeken naar de zorg in verpleeghuizen, bleek telkens dat de situatie in de huizen dringend beter moest. Mede als reactie daarop stelden eind 2011 de gemeente en bestuurders van de instellingen een zogenoemde ‘zorgambitie’ op die voor die verbetering moest zorgen. Van der Pligt: "Ondanks alle mooie toezeggingen is daar helaas nog niets van te merken. Ondersteunend personeel is ontslagen waardoor verzorgenden er extra taken bij krijgen. Tegelijkertijd moeten die taken in minder tijd worden gedaan. Dit leidt er toe dat bewoners vaak erg moeten lang wachten op hulp bij toiletbezoek. De werksfeer heeft er ook onder te lijden. Veel werknemers geven aan zich niet gewaardeerd te voelen en vinden dat er weinig wordt gedaan om het werken aantrekkelijk te maken. Dat leidinggevenden het personeel met camera’s volgen is hiervan een illustratie."

De SP doet aanbevelingen om de situatie te verbeteren. Van der Pligt: "In plaats van alleen met bestuurders, moeten nieuwe plannen voor verbetering worden opgesteld samen met de mensen die het werk moeten uitvoeren. Daarnaast moet het geld dat de regering heeft vrijgemaakt voor het aannemen van extra personeel op werkvloer per direct ook daar worden ingezet. Tot slot willen wij dat het gemeentelijke meldpunt voor klachten over de zorginstellingen beter bekend wordt gemaakt onder het personeel. Nu weet het personeel dat meldpunt niet te vinden."

<%media(20120829-rapportzorgzomer2012.pdf|Rapport naar aanleiding van een enquete onder personeel, bewoners en hun familie van Amsterdamse zorginstellingen)%> pdf-document, om dit documenten te lezen heeft u mogelijk extra software nodig. Klik voor meer uitleg.

U bent hier