h

Wenselijkheid commercieel kankerinstituut twijfelachtig

14 maart 2007

Wenselijkheid commercieel kankerinstituut twijfelachtig

De komst van een commercieel kankerinstituut in Amsterdam-Noord heeft nogal wat vragen opgeroepen. Zo wil de SP weten welke rol de gemeente Amsterdam heeft gespeeld bij de komst van dit instituut en of de gemeente Amsterdam zich ervan bewust is dat daarmee de vercommercialisering van de zorg in de hand werkt. Bestaande instituten als VUmc en het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis betwijfelen bovendien de toegevoegde waarde van het instituut. Remine Alberts (fractievoorzitter SP): "Ik maak me zorgen over de komst van dit instituut, de zorg is geen markt."

Remine Alberts)

In Het Parool van woensdag 7 maart j.l. werd melding gemaakt van de komst van een nieuw, commercieel kankerinstituut. Het International Comprehenseve Cancer Institute (ICCI) komt in Amsterdam-Noord, aan het IJ, tussen het NDSM- en Shellterrein. Het ICCI, de eerste privkliniek van een nieuwe Europese keten, moet uiterlijk 2011 klaar zijn. Het ICCI zal een onderzoeksafdeling krijgen, een ziekenhuis met 375 bedden en een hotel met vijftig kamers voor familieleden van patinten. De bestaande instituten in Amsterdam hebben hun vraagtekens bij het initiatief. Zo vraagt een woordvoerster van het VUmc zich af of het nieuwe ziekenhuis wel de benodigde gespecialiseerde zorg biedt en vraagt een woordvoerder van het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis (AvL) zich af of er door de komst van veel meer bedden niet een toekomstig probleem gecreerd wordt. De aankoop van de grond hangt alleen nog op formaliteiten.

Lees hieronder de vragen:
1. Klopt het dat de grond voor dit commercile kankerinstituut door de gemeente Amsterdam is verkocht? Waarom wordt die grond niet gewoon in erfpacht uitgegeven, zoals overal in de stad?
2. Heeft u bij de overdracht van de grond (of koop of erfpacht is dan niet ter zake doende) overwogen dat de andere partij een commercile gezondheidsinstelling is? Graag een toelichting.
3. Heeft u bij de overdracht van de grond laten meewegen dat er 375 ziekenhuisbedden zullen worden toegevoegd aan de Amsterdamse 'voorraad' ziekenhuisbedden, terwijl bij de discussie over het Slotervaartziekenhuis altijd is aangevoerd dat er 600 bedden teveel zijn in de Amsterdamse regio en dat om die reden het Slotervaartziekenhuis moest sluiten? Ziet u dit als een voorbeeld van kapitaalvernietiging? Graag een toelichting.
4. Heeft u voor deze overdracht contact opgenomen met VUmc en AvL of andere Amsterdamse ziekenhuizen? Waarom wel of niet?
5. De woordvoerder van investeringsmaatschappij Zernike Group, die het plan voor dit ICCI ontwikkelt, zegt in De Telegraaf van 8 maart 2007: "Het is zonneklaar dat dit economisch haalbaar is." Hoe staat u tegenover de vercommercialisering van de zorg, in dit specifieke geval van de ziekenhuizen?

U bent hier