SP biedt alternatief tegen groeiende tweedeling
SP biedt alternatief tegen groeiende tweedeling
De SP lanceert vandaag een alternatief om de groeiende tweedeling in Amsterdam tegen te gaan. Met dit plan wil de SP de gemeentebegroting voor 2009 dusdanig inrichten dat deze tweedeling echt aangepakt wordt. De SP vindt dat het huidige College te weinig doet aan de groeiende tweedeling in Amsterdam. "We hebben lang genoeg moeten toezien hoe de toestand verergert, het is nu tijd om aan te pakken," aldus fractievoorzitter Remine Alberts.
De tweedeling in de Amsterdamse samenleving neemt al geruime tijd toe. Het gemiddelde inkomen van Amsterdammers stijgt wel, maar dat van de mensen die het minste verdienen daalt. Wat ook blijkt uit de toename van voedselbanken, armoede en werkeloosheid onder mensen, ondanks het voornemen van het College bij haar aantreden in 2006 om armoede en tweedeling in Amsterdam aan te pakken. Dit was aanleiding voor een unaniem aangenomen SP-motie in juni 2008 waarin gesteld werd dat het College in de begroting voor 2009 met plannen moest komen om de tweedeling aan te pakken. "Om te laten zien dat zo'n aanpak echt uitvoerbaar is, doet de SP nu dit voorstel," aldus Alberts.
In het voorstel 'Iedereen voor een beter Amsterdam' stelt de SP voor om het aantal mensen dat onder, op of net boven het sociaal minimum leeft en gebruik mag maken van gemeentelijke voorzieningen te vergroten. De schuldhulpverlening moet menselijker worden en de bijstand toegankelijker. "Maar mensen hebben natuurlijk het meeste aan werk," stelt Alberts. "Daarom willen we de mensen die nu vast zitten in de bijstand helpen met een in het leven te roepen Amsterdamse Werkcentrale, waar mensen een eerlijk loon krijgen naar werken."
Ook het onderwijs moet beter volgens Alberts. "Tweedeling op en tussen scholen op basis van afkomst en inkomen vindt nog steeds teveel plaats in Amsterdam. De gemeente moet harder ingrijpen bij zulke misstanden." Ook de schooluitval moet worden aangepakt: "Het kan niet zo zijn dat 25% van de jeugd voortijdig de school verlaat. Op deze manier creren we problemen voor nu en later."
Dat de tweedeling in de scholen niet op zichzelf staat beaamt Alberts. "Natuurlijk heeft dit ook te maken met de samenstelling van wijken. Sociale woningen worden verkocht terwijl veel gezinnen te klein behuisd zijn, en kinderen hun vertier elders gaan zoeken." De gemeente weet ook hier niet goed mee om te gaan, wat blijkt uit het feit dat buurtcentra steeds minder gastvrij worden. "Het gebrek aan cultureel aanbod in de wijk, en persoonlijke zorg voor mensen die het nodig hebben, zorgt ervoor dat velen zich niet meer thuis voelen in Amsterdam," aldus Alberts. "Want tweedeling begint bij inkomen, maar is verbonden met veel factoren in onze samenleving."
Download het SP-plan <%media(20090216-TweedelingDefinitief.pdf|Iedereen voor een beter Amsterdam)%>
- Zie ook:
- Nieuws