h

Grote eend bij UvA als protest tegen WC eend-wetenschap

2 juni 2016

Grote eend bij UvA als protest tegen WC eend-wetenschap

Foto: Sandra Beckerman

​Een stop op wc eend-wetenschap en meer ruimte voor langdurig, fundamenteel en onafhankelijk onderzoek. Dat was de inzet van ROOD en de SP toen zij donderdag met een grote eend op de Roeterseilandcampus stonden. "Wij van WC eend adviseren WC eend", luidde een populaire reclameslogan. Wetenschappelijk onderzoek lijkt door gebrek aan onafhankelijke financiering volgens de SP en haar jongerenorganisatie ROOD te vaak op WC eend-wetenschap.  Oftewel onderzoek waarbij de conclusies erg positief zijn voor het bedrijf dat het onderzoek heeft betaald. 

Sandra Beckerman: “Deze regering investeert steeds minder in wetenschappelijk onderzoek. In april berekende het Rathenau instituut dat in 2020 nog slechts 0,6 procent van het bruto binnenlands product wordt uitgegeven aan onderzoek en ontwikkeling. Dewetenschap stagneert en universiteiten zijn steeds afhankelijker van het bedrijfsleven. Dat leidt tot excessen zoals WC eend-wetenschap waarbij de conclusies verdacht veel lijken op reclame voor de opdrachtgever. De SP vindt het daarom tijd voor een debat over commercialisering en onafhankelijkheid.”

De ludieke actie met de grote eend is een oproep voor het debat over de toekomst van de wetenschap op 6 juni. In CREA  geven René Boomkens, Pieter Pekelharing, Gijs van Donselaar  en Jasper van Dijk hun visie op de onafhankelijkheid van de wetenschap.

René Boomkens is professor algemene cultuurwetenschappen en verbonden aan H.NU, platform hervorming Nederlandse universiteiten. Filosofen Pieter Pekelharing en Gijs van Donselaar zijn beide betrokken bij ReThink UvA, de groep UvA-medewerkers die met de Maagdenhuisbezetters streed tegen het rendementsdenken. SP-Tweede Kamerlid Jasper van Dijk schreef een rapport met 30 voorstellen voor een nieuwe democratische universiteit.

Foto: Sandra Beckerman

Student en ROOD-lid Daphne van Breughel: “Heel veel studenten en wetenschappers willen dat er meer geïnvesteerd wordt in de wetenschap en dat de doorgeslagen commercialisering stopt. Vorig jaar waren er al veel protesten. Dit jaar moeten we zorgen dat er echt iets verandert. We hopen dat er veel mensen 6 juni met ons mee willen denken over hoe we gaan zorgen voor een nieuwe democratische universiteit.”

Een Amsterdams voorbeeld van WC eend-wetenschap komt van het  Alzheimercentrum van het VUmc. Dit centrum wordt gesponsord door Nutricia en de directeur van dit centrum, professor Philip Scheltens, concludeert in wetenschappelijke artikelen dat het drankje Souvenaid van Nutricia positieve effecten heeft op het geheugen van mensen met milde Alzheimer. Harrie Verbon, hoogleraar openbare financiering, noemt deze conclusies gekleurd en zwak. Als bijvoorbeeld de test na 12 weken in plaats van 24 weken was gestopt zou precies het omgekeerde moeten worden geconcludeerd, dit wordt echter niet vermeld in de publicatie.

Een recent voorbeeld van de gevolgen van de commercialisering van de wetenschap is het onderzoek naar de onafhankelijkheid van belastingprofessoren. Slechts 6 van de 59 hoogleraren zijn hun hele carrière onafhankelijk gebleven zo schrijft de Volkskrant.  Door de sterke verwevenheid is er minder kritiek op Nederland als belastingparadijs.  UvA-hoogleraren Gérard Kampschöer, Roland Brandsma, Hein Vermeulen en Stef van Weeghel zijn ook verbonden aan PWC, Otto Marres aan KPMG Meijburg & Co. Jan van de Streek, Dennis Weber en Rob Cornelisse aan Loyens en Loeff  advocaten. VU-hoogleraar Jaap Bellingwout is verbonden aan KPMG Meijburg & Co.

U bent hier